Mąka rafinowana – 6 powodów, dla których powinniśmy jej unikać
Mąką rafinowana jest składnikiem wielu gotowych produktów i półproduktów, które kupujemy w supermarketach. Jednak jej częste spożywaniem nie jest dla organizmu korzystne i potrafi zniwelować miesiące walki o szczupłą sylwetkę.
Dlaczego należy unikać spożywania mąki rafinowanej?
#Ryzyko cukrzycy
Mąka rafinowana jest źródłem węglowodanów prostych, które prowadzą do gwałtownych skoków cukru we krwi. Zwiększa się więc ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
#Nadmierne kilogramy
Węglowodany proste spowalniają metabolizm i nie dają uczucia sytości. Przez to, niedługo po ich spożyciu mamy ochotę na kolejny posiłek.
#Utrudnia trawienie
Mąka rafinowana w poddawana jest licznym procesom, które pozbawiają ją 80% błonnika. Staje się więc ona produktem, który obciąża układ trawienny.
Zbyt mała ilość błonnika pokarmowego w diecie utrudnia trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych. Powoduje również zachwianie flory bakteryjnej w jelitach, a tym samym przyczynia się do powstawania gazów i stanów zapalnych.
#Zwiększa ryzyko stanów zapalnych w organizmie
Mąka rafinowana wykazuje działanie prozapalne. Osoby, które narażone są na choroby związane z powstawaniem stanów zapalnych, np. osoby cierpiące na zapalenie stawów, powinny za wszelką cenę unikać spożywania mąki rafinowanej.
#Przemęczenie
Węglowodany proste dają nam szybki i gwałtowny skok cukru we krwi, któr potem nagle spada powodując uczucie senności, zmęczenia i przygnębienia. Skoki cukru powodują również problemy ze snem – utrudniają zasypianie i powodują częste wybudzanie się nocy.
Czym zastąpić mąkę rafinowaną?
Zdecydowaniem najlepszym wyborem będzie zastąpienie mąki rafinowanej mąką pełnoziarnistą. Jest ona mniej oczyszczona, a to sprawia, że zachowuje ona błonnik i wszystkie minerały i witaminy.