Dieta i żywienie

Woda bakłażanowo –cytrynowa. Doskonała pomoc w odchudzaniu

 

Kiedy podejmujemy decyzję o zmianie stylu życia, odżywiania i pozbyciu się zbędnych kilogramów musimy pamiętać o tym, że nie tylko ilość spożywanych kalorii jest ważnym elementem. Proces odchudzania można wspomagać spożywając produkty, które przyspieszają metabolizm i oczyszczanie organizmu.

 

Jednym z naszych „pomocników” okazuje się woda bakłażanowo -cytrynowa. Taka mieszanka zawiera substancje, które pomagają utrzymać poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie, pomagają usunąć z organizmu nadmiar toksyn, przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu.

 

fot. shutterstock

 

Jakie dodatkowe korzyści płyną z regularnego picia wody bakłażanowo –cytrynowej?

-Moczopędne działanie napoju przyczynia się do usunięcia nadmiaru wody z organizmu.

-Przeciwutleniacze chronią komórki i przyspieszają regenerację.

-Napój stanowi doskonałe uzupełnienie witamin i minerałów.

-Regularne picie napoju wspomaga trawienie.

-Dodatkową zaletą jest wspomaganie odporności i leczenie anemii.

 

#Jak przygotować wodę bakłażanowo – cytrynową?

Składniki:

-1 bakłażan

-Sok z 1 cytryny

-Litr wody

 

Przygotowanie:

fot. shutterstock

 

-Bakłażana umyj pod bieżącą wodą i oczyść skórkę za pomocą sody oczyszczonej.

-Nie obieraj warzywa ze skórki, a jedynie pokrój w kostkę.

-Przełóż bakłażan do słoika.

-Wodę zagotuj.

-Zalej bakłażan gorącą wodą i poczekaj aż ostygnie.

-Wodę bakłażanową przechowuj w lodówce.

-Pij codziennie na czczo (ok. 1 szklankę) z dodatkiem soku z cytryny.

Poniżej przedstawiamy kilka ciekawkostek na temat bakłażana:

Jak pozbyć się goryczki z bakłażana:

Aby pozbyć się goryczki charakterystycznej dla bakłażana należy pokroić go, obsypać solą i odstawić na 30 min. Następnie opłukać i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Bakłażan królem kuchni jarskiej: 

Mowa tu o psiance podłużnej czyli o oberżynie lub bakłażanie.
Składa się w 90% z wody, a cukry stanowią tylko 2%.
Fantastycznie komponuje się z daniami mięsnymi szczególnie tymi tłustymi, ponieważ skutecznie blokuje przyswajanie cholesterolu. Bakłażan to także świetne źródło błonnika. Należy jednak pamiętać, że jest ciężkostrawny, dlatego nie jest polecany dzieciom i kobietom w ciąży. W 100 g zawiera tylko 20 kcal.

Jak przechowywać bakłażana: 

Bakłażana należy przechowywać w lodówce. Jeżeli nie wiesz  inne jakie warzywa  oraz  owoce należy przechowywać w lodówce to podpowiadamy: papryka słodka, seler naciowy, świeży groszek, cukinia, bakłażan, sałata, marchew, kukurydza, winogrona, jabłka, śliwki, wiśnie, truskawki, maliny, jeżyny, jagody.

 

 

Popularne artykuły

Jak znaleźć czas na zdrowe odżywianie? Rozwiązanie dla zabieganych!

"Podatnik ma prawo się pomylić" – Rewolucja w skarbówce: Mniej stresu dla uczciwych!

5 objawów zaburzonej flory bakteryjnej jelit