Różowy ananas? To nie żart!
Rynek zdrowej żywności coraz bardziej zaskakuje nas swoimi odkryciami i dziwnymi produktami. W obecnych czasach jedzenie musi być nie tylko zdrowe, ale i ładne. Ciągle szukamy nowych smaków i form.
Ostatnio jednym z najmodniejszych owoców został RÓŻOWY ANANAS. Skąd się wziął i jakie są jego właściwości? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
# Skąd wziął się różowy ananas?
Ten cieszący się na salonach sławą o pięknej, różowej barwie owoc to produkt firmy Del Monte, którego proces akceptacji przez Urząd ds. Żywności i Leków trwał aż… 13 lat! Niestety, swój kolor uzyskał dzięki modyfikacjom genetycznym.
# Czy to prawdziwy kolor?
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ananas jest sztucznie barwiony. Okazuje się jednak, że to jego naturalna barwa, a wszystko dzięki likopenowi, czyli organicznemu związkowi chemicznemu z grupy karotenów, który występuje m.in. w arbuzie czy pomidorach.
# Jaki ma smak?
Różowy ananas jest o wiele słodszy od swojego zwykłego, żółtego kuzyna, delikatnie przypomina smak arbuza. Jest też nieco bardziej kruchy.
# Czy jest zdrowy?
Mimo modyfikacji genetycznych ananas, dzięki dużej zawartości likopenów, wykazuje silne działanie antynowotworowe, zmniejsza ryzyko zawału serca, oraz opóźnia procesy starzenia się skóry (jest silnym przeciwutleniaczem). Oprócz tego, podobnie jak standardowy ananas zawiera prawie identyczne ilości minerałów i witamin takich jak:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- cynk,
- witaminy: A, B6, C, E i K
- tiamina,
- ryboflawina,
- niacyna,
- kwas foliowy.
Oprócz tego jest źródłem bromeliny- substancji wspomagającej odchudzanie.
Koncern Del Monte zapewnia nas, że owoc, mimo modyfikacji jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia, a jego skład pełnowartościowy i zdrowy.
Ze względu na swoje walory estetyczne znalazł zastosowanie również we florystyce- zarówno jako ozdobna roślina doniczkowa jak i element bukietów.