Kulinaria

Zobacz dlaczego powinnaś dodawać TO do rozgrzanego oleju!

Kuchnia polska to w dużej mierze potrawy smażone na patelni. Aby potrawy przyrządzane w ten sposób były smaczne i nie nasiąknęły zbytnio tłuszczem należy smażyć je na odpowiednio rozgrzanym oleju. Niestety, wiele z nich często pryska, szczególnie jeśli potrawy zawierają w sobie zbyt dużo wody lub olej jest zbyt gorący. Krople gorącego oleju mogą nas oparzyć, brudzą kuchnię, a gotowanie staje się nieprzyjemne.

źródło: shutterstock

 

Co zrobić aby olej nie pryskał?

Jest to jeden z podstawowych trików szefów kuchni. Kiedy olej będzie już odpowiednio gorący, wsyp do niego szczyptę soli. Staraj się posypać taflę tłuszczu w miarę równomiernie. 

Dzieje się tak, ponieważ sól obniża temperaturę tłuszczu oraz wiąże się z nim, dzięki czemu nie pryska.

źródło: shutterstock

 

O czym jeszcze warto pamiętać?

# Nie wrzucaj potraw na rozgrzany olej z dużej wysokości. Możesz się oparzyć.

# Nie przepełniaj patelni. Ważne jest aby potrawy smażone pojedynczo nie stykały się, oraz nie wypełniały całej powierzchni patelni. Przez to temperatura oleju obniża się, a dodatkowo duża ilość produktów wchłania tłuszcz w ekspresowym tempie, co może doprowadzić do przypalenia.

źródło: shutterstock

 

# Nie używaj plastikowych przedmiotów do potraw smażonych na głębokim oleju- plastik może się stopić i uwolnić szkodliwe substancje do twojego dania.

# Wybieraj zdrowe tłuszcze: unikaj oleju słonecznikowego i margaryny. Zapoznaj się z listą tłuszczów, których powinnaś używać do smażenia.

Popularne artykuły

Sprawdź domowe sposoby na BIAŁE ZĘBY

Koszmar właścicieli fotowoltaiki! Nowe przepisy wprowadzają chaos.

Pięć powodów, dla których warto wybrać się na randkę ze zodiakalnym Baranem!