Zobacz dlaczego powinnaś dodawać TO do rozgrzanego oleju!
Kuchnia polska to w dużej mierze potrawy smażone na patelni. Aby potrawy przyrządzane w ten sposób były smaczne i nie nasiąknęły zbytnio tłuszczem należy smażyć je na odpowiednio rozgrzanym oleju. Niestety, wiele z nich często pryska, szczególnie jeśli potrawy zawierają w sobie zbyt dużo wody lub olej jest zbyt gorący. Krople gorącego oleju mogą nas oparzyć, brudzą kuchnię, a gotowanie staje się nieprzyjemne.
Co zrobić aby olej nie pryskał?
Jest to jeden z podstawowych trików szefów kuchni. Kiedy olej będzie już odpowiednio gorący, wsyp do niego szczyptę soli. Staraj się posypać taflę tłuszczu w miarę równomiernie.
Dzieje się tak, ponieważ sól obniża temperaturę tłuszczu oraz wiąże się z nim, dzięki czemu nie pryska.
O czym jeszcze warto pamiętać?
# Nie wrzucaj potraw na rozgrzany olej z dużej wysokości. Możesz się oparzyć.
# Nie przepełniaj patelni. Ważne jest aby potrawy smażone pojedynczo nie stykały się, oraz nie wypełniały całej powierzchni patelni. Przez to temperatura oleju obniża się, a dodatkowo duża ilość produktów wchłania tłuszcz w ekspresowym tempie, co może doprowadzić do przypalenia.
# Nie używaj plastikowych przedmiotów do potraw smażonych na głębokim oleju- plastik może się stopić i uwolnić szkodliwe substancje do twojego dania.
# Wybieraj zdrowe tłuszcze: unikaj oleju słonecznikowego i margaryny. Zapoznaj się z listą tłuszczów, których powinnaś używać do smażenia.