Kulinaria

Używasz KOSTEK ROSOŁOWYCH? – lepiej przestań!

W wielu domach kostki rosołowe w kuchni to standard.

Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy jaki wpływ mają na nasze zdrowie.


Zacznijmy od tego co kostki rosołowe w sobie zawierają:

  • barwniki,
  • utwardzone tłuszcze roślinne,
  • skrobię modyfikowaną
  • guanylan disodowy,
  • inozynian disodowy,
  • glutaminian monosodowy.

Regularne używanie kostek rosołowych przyczynia się do otyłości.

To przez glutaminan sodu który ma za zadanie podbić smak potrawy.

Można się od niego uzależnić – potrawy przestają nam smakować, więc zaczynamy dodawać go coraz więcej i więcej.

Dodatkowo nadmierne stosowanie kostek może być przyczyną kołatania serca, problemów z żołądkiem, nadmiernej potliwości, częstych bólów głowy i uczucia niepokoju.

Najlepiej od razu odstaw sztuczne dodatki!


fot. shutterstock

 


PRZEPIS NA DOMOWE KOSTKI ROSOŁOWE

Poniżej podajemy przepis na domowe kostki rosołowe.

Składają się tylko z naturalnych składników i są proste do przygotowania.

Dzięki nim wzmocnisz smak swoich potraw – naturalnie!

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • marchew – 300 g,
  • seler – 100 g,
  • pietruszka – 100 g,
  • cebula – 100 g,
  • por – 30 g,
  • lubczyk – 1 łyżeczka,
  • ziele angielskie – 5 ziarenek,
  • papryka ostra – 1/4 łyżeczki,
  • papryka słodka – 1 łyżeczka,
  • pieprz – 1/2 łyżeczki,
  • sól – 2 łyżki,
  • koperek – pół łyżeczki,
  • tymianek – 1/4 łyżeczki,
  • kurkuma – 1/4 łyżeczki,
  • imbir – 1/4 łyżeczki,
  • bazylia – 1/2 łyżeczki,
  • kurkuma – 1/4 łyżeczki,
  • liście laurowe – 3 sztuki,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • pietruszka – 1/2 łyżeczki.

Na początku obieramy cebulę i smażymy ją na patelni.

Następnie obieramy i kroimy w kostkę resztę składników.

Wrzucamy je do smażącej się na patelni cebuli.

Przykrywamy i dusimy.

Kiedy warzywa będą już miękkie, zdejmujemy przykrycie i dodajemy resztę przypraw.

Całość bardzo dokładnie mieszamy i przykrywamy jeszcze na kilka minut.

Następnie całą zawartość patelni przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy.

Kiedy już mamy jednolitą masę rozlewamy ją do foremek na lód i umieszczamy w zamrażalniku.

Od teraz będziesz miała zawsze pod ręką świetne, naturalne kostki wzmacniające smak Twoich zup i innych potraw!

Popularne artykuły

Tłuszczak – czy powinniśmy się obawiać tej zmiany?

Kartka z kalendarza: 16 października - imieniny, gwiazdy, nietypowe święta! Odkryj sekrety tego dnia!

Łatwiejsza rekrutacja do wojska. Ile można zarobić w służbach mundurowych?