Sprawdź, co stanie się z twoim organizmem po zjedzeniu 6 pieczonych ząbków czosnku
Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowym produktem jest czosnek. Jego właściwości doceniane są na całym świecie od setek lat. Przygotowujemy z niego syropy, którymi leczymy kaszel, wzmacniamy odporność i poprawiamy trawienie.
Jedną z najbardziej cenionych właściwości czosnku jest jego działanie antynowotworowe. Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych wrogów komórek rakowych. Jego regularne spożywanie może zapobiec powstawaniu nowotworów oraz wzmocnić odporność organizmu na inne choroby.
Czosnek posiada jednak o wiele więcej właściwości:
-Obniża cholesterol
-Reguluje ciśnienie krwi
-Przyspiesza metabolizm
-Redukuje nadmiar wody w organizmie
Jednak oprócz syropów, czosnek wykorzystywany jest w jeszcze jeden sposób. Chodzi o pieczony czosnek, który niezwykle pozytywnie wpływa na nasze organizmy.
Co dzieje się w organizmie po zjedzeniu 6 pieczonych ząbków czosnku?
Godzina pierwsza
W ciągu godziny od spożycia czosnku organizm zaczyna go trawić i uwalniają się cenne substancje.
2-4 godziny
Substancje wchłaniają się w organizmie i zaczynają działać przeciwnowotworowo.
4-6 godzin
Metabolizm przyspiesza usuwając z organizmu nadmiar wody, toksyn i tłuszczu.
6-7 godzin
Antybakteryjne właściwości czosnku trafiają do krwiobiegu i zaczynają zwalczać infekcje.
7-10 godzin
Cenne substancje zawarte w czosnku zaczynają chronić komórki organizmu przed działaniem szkodliwych wolnych rodników.
10-24 godziny
-Oczyszczanie tętnic
-Redukcja cholesterolu
-Zapobieganie zmęczeniu
-Wzmocnienie odporności
-Wspomaganie trawienia
Jak stosować pieczony czosnek?
Główkę czosnku włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz, aż czosnek zmięknie. Zjedz 6 ząbków czosnku (możesz dodać go do sałatki, jeśli nie lubisz samego czosnku).