SMALEC jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Poznaj jego zalety
Smalec w przeciągu kilkunastu lat prawie całkowicie zniknął z naszych stołów. Przypisaliśmy mu winę za otyłość, podwyższony cholesterol i choroby serca. Prawda jest jednak całkiem inna. Smalec jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, o ile nie jemy go łyżkami. Tak jednak jest w przypadku każdego produktu.
Dlaczego smalec jest taki zdrowy?
#Smalec swoim składem przypomina oliwę z oliwek. Dominują w nim kwasy tłuszczowe nienasycone, szczególnie kwas oleinowy (omega – 9). Jest jednak od oliwy z oliwek korzystniejszy.
#Smalec jest stabilny chemicznie, dzięki czemu nie wchodzi w interakcje z innymi substancjami, które potencjalnie mogą być dla zdrowia szkodliwe.
#Stabilność chemiczna i termiczna smalcu sprawia również, że podczas podgrzewania tego tłuszczu nie wydzielają się szkodliwe dla nas substancje. Inaczej dzieje się w przypadku tłuszczów roślinnych, które podczas zbyt wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe wolne rodniki.
#Smalec posiada bardzo korzystną proporcję kwasów omega-3 i omega -6.Oleje roślinne niestety często mają zachwianą tą proporcję, a nieodpowiednia proporcja tych kwasów działa na organizm prozapalnie.
#Smalec jest tłuszczem pełnowartościowym, który umożliwia odpowiednie wchłanianie witamin A, D, E i K.
#Smalec jest jednym z najlepszych źródeł w pełni przyswajalnej witaminy D.
#Smalec jest źródeł kwasu stearynowe, który posiada udowodnione działanie obniżające cholesterol.
Zaletą tego tłuszczu jest również jego niska cena i tradycyjny smak. Nie należy obawiać się stosowania smalcu. Nie jest on mniej zdrowy niż tłuszcze pochodzenia roślinnego, a na niektórych polach nawet je przewyższa. Należy jednak, tak jak w każdym przypadku, zachować umiar i nie zapominać o tym, że jest to produkt kaloryczny.