Zdrowie

10 ziaren czarnuszki dziennie może znacząco wpłynąć na zdrowie! Poznaj zalety tego produktu

 

Nasiona czarnuszki mają szereg zastosowań w lecznictwie. Ich właściwości doceniane są na całym świecie, dlatego warto je poznać.

 

Dlaczego warto spożywać nasiona czarnuszki?

 

fot. shutterstock

 

#Zapobieganie cukrzycy

Nasiona czarnuszki zawierają olejki eteryczne, które obniżają poziom cukru we krwi i powodują wzrost wydzielania insuliny. Nasiona normują poziom cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz redukuje napady głodu.

 

#Leczenie nadciśnienia

Nasiona czarnuszki doskonale wpływają również na osoby z nadciśnieniem. Regularne spożywanie nasion czarnuszki obniża ciśnienie i chroni serce.

 

#Praca nerek

Nasiona czarnuszki zmniejszają ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Dzieje się tak dlatego, że obniżają poziom szczawianów w moczu, które odpowiedzialne są za problemy z nerkami.

 

fot. shutterstock

 

#Działanie antynowotworowe

Czarnuszka wykazuje również szereg właściwości antynowotworowych. Przede wszystkim, substancje w niej zawarte hamują aktywność komórek nowotworowych. Nasiona czarnuszki chronią głównie przed rakiem wątroby, trzustki, żołądka, jelita grubego, szyjki macicy i piersi.

 

#Łagodzenie wrzodów

Czarnuszka produkuje substancje, które doskonale wpływają na ochronę błony śluzowej żołądka. Dzięki temu ryzyko powstania wrzodów zdecydowanie spada. Te same substancje łagodzą również przebieg choroby wrzodowej, kiedy ta już się rozwinie.

 

#Leczenie chorób układu oddechego

Nasiona czarnuszki rozszerzają oskrzela, a tym samym wspomagają ich pracę. Ponadto, badania dowiodły, że czarnuszka leczy katar sienny lepiej niż cetyryzyna, nie wykazując przy tym żadnych skutków ubocznych.

fot. shutterstock

 

Popularne artykuły

Co zjeść w Tłusty Czwartek jeśli nie lubimy pączków?

Gwałtowne zjawiska pogodowe w niemal całej Polsce! Sprawdź, czy twoje województwo jest na liście!

Letnie tapety na telefon