Naturalne leczenie – syrop czosnkowy. Poznaj babciny, skuteczny przepis
Zanim infekcja rozwinie się na tyle, że niezbędne okażą się antybiotyki, powinniśmy stosować naturalne i skuteczne metody leczenia. W pierwszych objawach grypy warto sięgnąć po syrop czosnkowy, który nie dopuści do rozwinięcia się choroby, dzięki czemu unikniemy stosowania silnych leków i antybiotyków.
#Dlaczego syrop czosnkowy jest tak skuteczny w walce z chorobą?
Czosnek doskonale radzi sobie z wirusami i bakteriami. Wzmacnia odporność organizmu, co jeszcze bardziej wpływa na zdrowienie. Zawiera on ponad 10 substancji, które skutecznie leczą infekcje.
Miód natomiast działa przeciwzapalnie i łagodząco. Zmniejsza napady kaszlu i pomaga usunąć zalegająca w płucach wydzielinę.
Ocet również posiada antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze właściwości. Poprawia nasz nastrój podczas choroby i wspomaga oczyszczanie organizmu.
#Jak przygotować babciny syrop czosnkowy?
#Składniki:
-8 ząbków czosnku
-Pół szklanki wody
-Pół szklanki miodu
-¼ szklanki octu jabłkowe – przepis na domowy ocet jabłkowy
#Przygotowanie:
-Czosnek obierz, posiekaj i przełóż do słoika.
-Po kolei dodawaj resztę składników, dokładnie mieszając.
-Słoik przykryj pokrywką, jednak nie zamykaj.
-Pozostaw mieszankę na całą noc.
-Następnego dnia odcedź mieszankę przez sito z małymi oczkami.
-Przechowuj mieszankę w zamkniętym słoiku w chłodnym miejscu.
#Stosowanie:
W przypadku choroby:
Jeśli chcesz wyleczyć grypę lub inną infekcję stosuj 1 łyżkę syropu 3-4 razy dziennie.
W celu wzmocnienia odporności i profilaktycznie:
Jeśli chcesz jedynie wzmocnić odporność i organizm stosuj 5-10 kropel mieszanki. Możesz wlewać do herbaty lub dodawać do sałatek. Syrop czosnkowy doskonale podkreśla smak potraw.