Zdrowie

Kefir z dodatkiem siemienia lnianego. 3-tygodniowy DETOKS JELIT

 

Nieodpowiednia dieta, zbyt mała ilość wody i siedzący tryb życia sprawiają, że w jelitach gromadzą się toksyny i resztki niestrawionego pokarmu. Skutkuje to zachwianiem flory bateryjnej jelit, co negatywnie wpływa na cały organizm. Jelita pod wpływem gromadzenia się złogów również powiększają się. Powoduje to powiększanie się brzucha, które wcale nie jest skutkiem nadmiernych kilogramów.

 

Warto 2-3 razy przeprowadzić detoks jelit za pomocą kefiru i siemienia lnianego. Detoks trwa 3 tygodnie i polega na zastąpieniu śniadania powyższymi produktami.

 

#Właściwości siemienia lnianego

fot. shutterstock

 

-Siemię lniane ma zbawienny wpływ na nasze jelita. Nasiona zawierają sporą dawkę błonnika, który oczyszcza nasze jelita. Właściwości siemienia lnianego przyczyniają się również do zwiększenia ruchów jelit, dzięki czemu wypróżnienia stają się łatwiejsze i bardziej regularne. Dzięki tym właściwościom, nasiona lnu stają się więc doskonałym remedium na zaparcia.

Należy jednak pamiętać o wypijaniu dużej ilości wody podczas stosowania siemienia lnianego. Jeśli zapomnimy o piciu wody zaparcia mogą się pogorszyć.

 

-Dodatkową zaletą siemienia lnianego są kwasy tłuszczowe ALA. Ich wpływ na układ pokarmowy również jest niezwykle ważny w przypadku oczyszczania jelit. Kwasy te działają ochronnie na śluzówkę układu pokarmowego, co zapobiega wielu nieprzyjemnym dolegliwościom.

 

#Właściwości kefiru

fot. shutterstock 

 

Kefir należy do grupy produktów, które są naturalnymi probiotykami. Probiotyki pomagają w przywracaniu odpowiedniej flory bakteryjnej jelit, co powoduje ich oczyszczanie i prawidłowe funkcjonowanie.

 

Połączenie kefiru i siemienia lnianego stanowi więc doskonały napój, który oczyszcza jelita, a jednocześnie dostarcza nam wiele cennych składników odżywczych. Jak stosować to połączenie?

 

Siemię lniane należy dodawać do kefiru. Nasiona najlepiej zmielić – dzięki temu ich składniki będą lepiej wchłaniać się w układzie pokarmowym. Siemię lniane mielimy w młynku bezpośrednio przed dodaniem ich do kefiru.

 

#Tydzień 1. – 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 100 ml kefiru.

#Tydzień 2. – 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 100 ml kefiru.

#Tydzień 3. – 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 100 ml kefiru.

 

Taki cykl warto powtarzać 2-3 razy w roku, aby na bieżąco dbać o kondycję naszych jelit, a co za tym idzie – całego organizmu.

fot. shutterstock
fot. shutterstock

 

 

 

Popularne artykuły

Łukasz Szumowski ma koronawirusa! Wypowiedź rzecznika

Jeśli masz problem z brudną i nieprzyjemnie pachnącą pralką, wlej do niej domestos!

Dobre informacje dla kredytobiorców!