Przypaliłaś obiad? Sprawdź jak szybko i skutecznie pozbyć się zapachu spalonego oleju!
Sprawdź jak pozbyć się zapachu spalonego oleju!
Zapewne niejednokrotnie podczas gotowania zdarzyło nam się coś przypalić, jednak zdecydowanie jednym z najgorszych i najdłużej utrzymujących się zapachów jest ten po spalonym oleju. Jest ciężki i bardzo długo utrzymuje się w pomieszczeniach.
Sprawdź kilka sposobów jak w prosty sposób się go pozbyć!
# Przygotuj obierki z owoców (szczególnie cytrusowych), zużyte toreb
ki herbaty, kawy, wysuszone liście z krzaku mięty lub innych ziół, przyrządź dowolną mieszankę zapachową i gotuj w niewielkiej ilości wody. Możesz dodać słodkie przyprawy, które zwiększą intensywność zapachów. takiej mieszanki możesz używać wielokrotnie.
# Rozsyp na blasze do pieczenia wyłożonej papierem odrobinę cynamonu, kardamonu, imbiru czy goździków i piecz przez kwadrans w temperaturze do 200 stopni. Możesz użyć również dowolnej mieszanki ziół. Mocny zapach przypraw świetnie absorbuje przykry zapach oleju.
# Przygotuj na blacie miskę z ziarnami kawy, proszkiem do pieczenia lub mąką ziemniaczaną przed smażeniem. Mieszanka pomoże w pochłanianiu oparów.
# Podczas smażenia zagotuj w garnku szklankę wody z 2 łyżkami octu. Dzięki temu para "wyłapie" gęste opary oleju, dzięki czemu zapach będzie o wiele lżejszy.