Czym są probiotyki? Poznaj naturalne sposoby na polepszenie stanu zdrowia!
Coraz częściej słyszymy o probiotykach, ale czy zdajemy sobie sprawę czym właściwie są? Otóż to nic innego jak szczepy organizmów, które mają pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia oraz udowodniono, że zmniejszają ryzyko zachorowań.
Probiotyki regulują dysproporcje bakterii w jelitach, oraz zapobiegają tzw. dysbiozie jelitowej, która jest odpowiedzialna m. in. za alergie, stany depresyjne czy choroby autoimmunologiczne.
Jeśli czujesz pogorszenie stanu zdrowia, odczuwasz problemy żołądkowe, zmęczenie i ogólne osłabienie warto włączyć do swojej diety produkty probiotyczne. Nie wiesz gdzie można je znaleźć i jak się do tego zabrać?
Poniżej lista najbardziej znanych, naturalnych probiotyków, które możesz stosować w bezpieczny sposób:
# Domowe ogórki kiszone- zawarte w nich witaminy mają wpływ na poprawę działania układu nerwowego oraz koncentracji. Proces kiszenia powoduje namnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za eliminację toksyn z naszego organizmu.
# Kapusta kiszona- zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz niacynę. Sok z kiszonej kapusty świetnie sprawdza się przy przeziębieniach oraz zaparciach.
# Zakwas z buraków- jest bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas mlekowy żelazo, magnez, potas i wapń
# Kombucha- tzw. „grzybek herbaciany”. Dodany do posłodzonej herbaty rozpoczyna proces fermentacji, dzięki czemu otrzymujemy bardzo wartościowy napój, który świetnie wpływa na naszą oporność.
# Rejuvelac- napój powstały w wyniku fermentacji kiełkujących nasion pszenicy, żyta, czy innych ziaren, mający cudowny wpływ na naszą odporność. Zawiera pokłady witamin z grupy B, K, kwas mlekowy i amylazy. Znajdziemy w nim probiotyki takie jak Lactobactilli czy Aspergillus.
# Kwas chlebowy- to napój produkowany przede wszystkim na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego. Spożywany jest głównie w formie pitnej, ale ma również zastosowanie do wypieku pieczywa oraz jako dodatek do zup. Posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne- następnym
# Maślanki, kefiry, jogurty- aby mogły zostać uznane za produkty probiotyczne, powinien zawierać min. 10 000 000 jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 000 000 bakterii Lactobacillus na 1 g. Często takie informacje możemy znaleźć po prostu na etykiecie produktu.
źródło: http://jauns.lv/komentari/raksts/veseliba/39658-ka-glaze-kefira-ik-dienu-mainis-tavu-dzivi