Tych PRODUKTÓW nie należy odgrzewać!
Odgrzewanie potraw to nic nowego.
Każdy z nas robi to bardzo często bo przecież nie zjemy od razu całego garnka potrawy którą przygotowaliśmy.
Większość osób przygotowuje potrawy w takiej ilości, aby starczyły np. na dwa obiady.
Jednak mało kto ma świadomość, że niektórych produktów nie powinniśmy odgrzewać bo po prostu robią się szkodliwe dla naszego zdrowia.
Poniżej prezentujemy przykładowe produkty których odgrzewanie szkodzi
SZPINAK
Jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu, ale nie koniecznie po odgrzaniu.
Zawiera azotany które przy ponownej obróbce termicznej zamieniają się w azotyny, a te z koli mają działanie rakotwórcze.
Mało osób o tym wie, a jednak to prawda.
Także jeżeli szczególnie dbasz o swoje zdrowie to po prostu lepiej się nie narażać.
SELER
Seler w tym zestawieniu jest dokładnie z tego samego powodu co szpinak.
Seler najczęściej gotujemy w zupie.
Jeżeli nie zjesz naraz całego garnka zupy to przy następnym odgrzewaniu po prostu wyciągnij seler.
GRZYBY
Grzyby mają wielu zwolenników. Ludzie je uwielbiają pod każdą postacią.
Jednak podczas odgrzewania grzyby stają się szkodliwe dla naszego zdrowia, a nawet niebezpieczne.
Mogą powodować duże problemy z trawieniem.
Mogą także zaburzać pracę serca.
DRÓB
Ten rodzaj mięsa jest chyba najczęściej spotykany w naszej kuchni.
Tak samo często są odgrzewane dania z drobiowym mięsem.
Należy zwrócić uwagę na to, że po ponownym podgrzaniu drobiu zmienia się struktura białka.
To z kolei może nam przysporzyć bardzo dużo problemów z trawieniem.
Jeżeli często jesz odgrzewane potrawy z drobiem to może się to przyczynić do zaburzenia pracy nerek.
ZIEMNIAKI
Odgrzewane ziemniaki smakują gorzej i tracą wiele właściwości odżywczych.
Mogą być także szkodliwe dla Twojego układu trawiennego.
JAJKA
Mało kto to robi ponieważ jajka po ponownej obróbce cieplnej zmieniają swój smak i aromat.
Jajek nie należy odgrzewać także z tego względu, że zawarte w nich związki i substancje mogą stać się toksyczne na skutek wysokiej temperatury.