Zdrowie

Wypróbuj przepis na TYBETAŃSKĄ NALEWKĘ Z CZOSNKU

Ten przepis na czosnkową nalewkę został opracowany w IV wieku przed naszą erą w jednym z tybetańskich klasztorów.

Nalewka pomagała mnichom leczyć różne dolegliwości zdrowotne.


Warto przygotować ją samemu w domu i korzystać z tego co oferuje nam czosnek:

  • zwalcza stany zapalne w organizmie,
  • zapobiega nowotworom,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • poprawia wzrok,
  • poprawia metabolizm,
  • wzmacnia odporność,
  • poprawia pracę nerek,
  • leczy objawy przeziębienia,
  • działa odmładzająco.

Warto wykorzystać właściwości tej nalewki w naszym życiu codziennym.


NALEWKA Z CZOSNKU


Wszystko czego potrzebujesz to:

  • czosnek – 350 g,
  • spirytus – 200 ml.
fot. shutterstock

 

Obierz czosnek i rozgnieć lub wyciśnij go do słoika.

Najlepiej wyciśnij go przy pomocy praski.

Dzięki temu, że czosnek będzie bardzo rozdrobniony więcej składników które są bardzo cenne przeniknie do alkoholu.

Jak już cały czosnek wrzucisz do słoika – zalej go spirytusem i szczelnie zakręć.

Słoik przechowujemy w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.

Najlepiej w piwnicy lub spiżarni.

Po 3 dnia odkręć słoika i przecedź czosnek.

W słoiku musi pozostać sam płyn.

Ponownie zakręcamy słoik i odstawiamy go w chłodne miejsca na 7 dni.

Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.


JAK DAWKOWAĆ?

  • Dzień 1 – 2 x 4 krople,
  • Dzień 2 – 2 x 6 kropli,
  • Dzień 3 – 2 x 10 kropli,
  • Dzień 4 – 2 x 15 kropli,
  • Dzień 5 – 2 x 20 kropli,
  • Dzień 6 – 2 x 25 kropli,
  • Dzień 7 – 2 x 30 kropli.

Po tych 7 dniach zalecana dawka wynosi 2 x 25-35 kropli.

Gdy słoik z nalewką będzie pusty – przerywamy kurację.


WAŻNE!

Pamiętaj, aby każdego dnia podczas trwania kuracji spożyć szklankę kefiru.

Popularne artykuły

Laura i Massimo wracają na ekrany kin! Blanka Lipińska zdradziła datę premiery drugiej części!

Pilne kontrole w całym kraju!

Ruszyły kontrole domów w Polsce! Co sprawdzą kontrolerzy i jakie dokumenty są wymagane?