Kulinaria

Używasz FOLI ALUMINIOWEJ w KUCHNI?

Większość z nas używa foli aluminiowej w swojej kuchni.

Najczęściej używamy jej do pieczenia, a także do pakowania kanapek do szkoły lub do pracy.

W sezonie letnim folię wykorzystuje większość ludzi podczas grillowania.

Niestety sięgając po nią nawet kilka razy dziennie narażamy się na problemy zdrowotne.


Jak się okazuje – zbyt częste używanie folii aluminiowej może być powodem wielu chorób.


fot. shutterstock

 


To prawda, że folia aluminiowa jest bardzo użyteczna i szybka w obsłudze.

Jednak według przeprowadzonych badań aluminium może przeniknąć do potraw, które są nią owinięte.

Nie powinniśmy jej używać do pieczenia czy grillowania, a to z tego względu, że nadmierna ilość glinu czyli aluminium przenika do produktów które później zjadamy.

Trzeba pamiętać, że aluminium nie powinno mieć kontaktu z kwaśnymi potrawami – zarówno z kapustą kiszoną jak i z cytrusami.

Jeżeli zawijasz mięso w folię i do tego mocno doprawiasz mięso to musisz wiedzieć, że to jeszcze bardziej zwiększa uwalnianie się szkodliwych dla naszego zdrowia pierwiastków.

Tak naprawdę to nasz organizm jest w stanie usunąć niewielkie ilości aluminium.

Gorzej jeżeli do naszego organizmu trafia więcej tego pierwiastka i kiedy zaczyna się kumulować w naszym ciele.

fot. shutterstock

 


Aluminium to nie tylko folia której używamy w kuchni.


Znajdziemy je także w garnkach, produktach spożywczych, lekach i kosmetykach.

Aluminium może powodować problemy i choroby nerek, zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, hormonalnego, a także schorzenia kości i chorobę Alzheimera.

Kontaktu z aluminium praktycznie nie da się całkowicie uniknąć – jednak warto postarać się i ograniczyć ten kontakt do minimum.

  • Jeżeli masz w domu aluminiowe naczynia to zastąp je tymi ze szkła, żeliwa lub ze stali nierdzewnej.

  • Zamiast kłaść folię na blachę do pieczenia, natłuść blachę – w ten sposób potrawa również się nie przypali.

  • Aluminiowe foremki do pieczenia odstaw na bok i zacznij używać naczyń żaroodpornych.

  • Nie używaj tacek aluminiowych do grillowania – warto kupić koszyczki ze stali nierdzewnej.

  • Kanapki do szkoły lub pracy owiń w papier śniadaniowy zamiast w folię aluminiową lub kup specjalne pojemniki do przechowywania żywności.

Popularne artykuły

Masz takie znamię na ręce? Nie jesteś jedyna! Już wiadomo, co ono oznacza

Prywatne akademiki dla studentów! Warto się pośpieszyć i je wynająć!

Międzynarodowy Dzień Spodni Dresowych: Jak Ten Nietypowy Święto Zmienia Nasze Postrzeganie Mody