Używasz FOLI ALUMINIOWEJ w KUCHNI?
Większość z nas używa foli aluminiowej w swojej kuchni.
Najczęściej używamy jej do pieczenia, a także do pakowania kanapek do szkoły lub do pracy.
W sezonie letnim folię wykorzystuje większość ludzi podczas grillowania.
Niestety sięgając po nią nawet kilka razy dziennie narażamy się na problemy zdrowotne.
Jak się okazuje – zbyt częste używanie folii aluminiowej może być powodem wielu chorób.
To prawda, że folia aluminiowa jest bardzo użyteczna i szybka w obsłudze.
Jednak według przeprowadzonych badań aluminium może przeniknąć do potraw, które są nią owinięte.
Nie powinniśmy jej używać do pieczenia czy grillowania, a to z tego względu, że nadmierna ilość glinu czyli aluminium przenika do produktów które później zjadamy.
Trzeba pamiętać, że aluminium nie powinno mieć kontaktu z kwaśnymi potrawami – zarówno z kapustą kiszoną jak i z cytrusami.
Jeżeli zawijasz mięso w folię i do tego mocno doprawiasz mięso to musisz wiedzieć, że to jeszcze bardziej zwiększa uwalnianie się szkodliwych dla naszego zdrowia pierwiastków.
Tak naprawdę to nasz organizm jest w stanie usunąć niewielkie ilości aluminium.
Gorzej jeżeli do naszego organizmu trafia więcej tego pierwiastka i kiedy zaczyna się kumulować w naszym ciele.
Aluminium to nie tylko folia której używamy w kuchni.
Znajdziemy je także w garnkach, produktach spożywczych, lekach i kosmetykach.
Aluminium może powodować problemy i choroby nerek, zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, hormonalnego, a także schorzenia kości i chorobę Alzheimera.
Kontaktu z aluminium praktycznie nie da się całkowicie uniknąć – jednak warto postarać się i ograniczyć ten kontakt do minimum.
- Jeżeli masz w domu aluminiowe naczynia to zastąp je tymi ze szkła, żeliwa lub ze stali nierdzewnej.
- Zamiast kłaść folię na blachę do pieczenia, natłuść blachę – w ten sposób potrawa również się nie przypali.
- Aluminiowe foremki do pieczenia odstaw na bok i zacznij używać naczyń żaroodpornych.
- Nie używaj tacek aluminiowych do grillowania – warto kupić koszyczki ze stali nierdzewnej.
- Kanapki do szkoły lub pracy owiń w papier śniadaniowy zamiast w folię aluminiową lub kup specjalne pojemniki do przechowywania żywności.