Owoce kolendry – poznaj ich zdrowotne właściwości
Zastosowanie kolendry zazwyczaj kojarzy nam się z gotowaniem i kuchnią. Stosujemy ją przeważnie do przyprawiania i dekoracji. Kolendra jednak jest składnikiem wielu leków, gdyż jej właściwości lecznicze są dobrze znane od pokoleń.
Jakie są właściwości zdrowotne kolendry?
UWAGA: stosując napar z kolendry zadbaj o dużą ilość witaminy B1 w diecie. Długotrwałe stosowanie kolendry może spowodować jej niedobór.
#Uspokaja
Dzięki zawartości linalolu, który uspokaja i relaksuje, kolendrę stosuje się w medycynie naturalnej jako lek na nerwicę. Jak przygotować napar uspokajający?
Składniki:
-10 g owoców kolendry
-10 g owoców kminku
-15 g owoców głogu
-15 g rozdrobnionego korzenia kozłka
-25 g ziela serdecznika
-25 g ziela dziurawca
Do termosu lub zamykanego szklanego naczynia wsyp mieszankę ziół i zalej wrzątkiem (półtora szklanki). Pozostaw do zaparzenia na godzinę. Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
#Trawienie
Owoce kolendry doskonale radzą sobie z zaparciami i walką z pasożytami. Działają one rozkurczowo, dzięki temu niwelują ból brzucha wywołany zaparciami i niestrawnością. 2 łyżki owoców kolendry wystarczy zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut. Po tym czasie odcedź mieszankę i dodaj miód do smaku. Pij codziennie 1 szklankę naparu.
#Oczyszczanie organizmu
Napary z kolendry skutecznie oczyszczają wątrobę i cały organizm. Pij powyższy napar codziennie na pusty żołądek przez 1-2 tygodnie.
#Obniża cholesterol, ciśnienie i poziom cukru
Jeśli masz problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, ciśnienia lub cukru pomoże ci napar z owoców kolendry. Badania potwierdziły ich skuteczność w walce z tymi problemami.