Zdrowie

Jak rozpoznać świeże mięso? Poznaj kilka trików

Przyrządzając dania mięsne najważniejsze jest świeże mięso. Świeży, dobrej jakości produkt jest podstawą udanego gotowania. Nie zawsze jednak mamy możliwość kupowania mięsa u sprawdzonego producenta. Warto więc poznać kilka sposobów na rozpoznanie świeżego mięsa.

 

#Kolor

fot. shutterstock

 

Wybierając mięso drobiowe najpierw należy zwrócić uwagę na jego kolor. Jeśli jest ono różowe, to bardzo prawdopodobne jest, że ta sztuka jest świeża. Jeśli jednak mięso ma kolor żółtawy lub szarawy lepiej wybierz inny kawałek. W przypadku wieprzowiny czy wołowy nie kupuj mięsa, które ma kolor siny.

 

#Zapach

Zapach możemy sprawdzić jedynie kupując mięso ze stoiska. Warto przed zakupem powąchać kawałek. Jeśli zapach jest nieprzyjemny lub mięso zbyt intensywnie pachnie mięsem – oznacza to, że jego przydatność do spożycia się kończy.

 

#Tekstura

fot. shutterstock

 

Kupując mięso warto sprawdzić również jego sprężystość. Mięso sprężyste, to mięso świeże. Wystarczy, że naciśniesz palcem na kawałek mięsa. Jeśli wróci ono do poprzedniego stanu śmiało możesz je kupić. Jeśli jednak wgniecenie pozostanie na długo, wybierz inny kawałek.  

 

#Tłuszcz

Piersi z kurczaka nie powinny zawierać zbyt dużo przyrostów tłuszczu. Jeśli tak jest, to kurczak nie był odpowiednio karmiony. Sam tłuszcz jednak powinien mieć nieco żółtawą barwę. Świadczy ona o tym, że zwierzę żywiło się kukurydza i innymi naturalnymi pokarmami.

Źródło: https://www.bizjournals.com/boston/blog/startups/2014/05/this-device-can-let-you-know-whether-your-meat-is.html 

 

Popularne artykuły

Ważna informacja dla firm! E-faktury wstrzymane w 2024 roku! Oto co musisz wiedzieć!

Czujesz duszności nosząc maseczkę? Sprawdź, skąd się to bierze i jak temu zaradzić

Jeżeli lubisz cynamon to musisz to wiedzieć!