RODZAJE MIODU – jaki miód do czego?
Wszyscy wiemy i mniej więcej znamy niesamowite prozdrowotne właściwości miodu.
Jednak dużo zależy od rodzaju miodu na zakup którego się zdecydujemy.
Rodzajów jest sporo i każdy charakteryzuje się innym smakiem i innym wpływem na nasz organizm.
Wybierz swój miód świadomie i popraw swoje zdrowie!
Miód to produkt spożywczy wytwarzany w naturalnych warunkach.
Nie będziemy tu pisali o miodach produkowanych w warunkach sztucznych, ponieważ tak naprawdę sztuczny miód nie posiada wszystkich zalet tego naturalnego.
Prawdziwy miód wytwarzany jest przez pszczoły i powstaje na skutek przetwarzania nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także wydzielin występujących na drzewach.
CIEKAWOSTKA
Nie każdy rodzaj miodu który wyprodukowały owady nadaje się do spożycia przez ludzi.
Osy też wytwarzają miód, ale ten jest dla ludzi toksyczny i może przyczynić się do ciężkiego zatrucia organizmu.
Miody nektarowe-kwiatowe:
- miód gryczany,
- miód rzepakowy,
- miód lipowy,
- miód akacjowy,
- miód malinowy,
- miód manuka,
- miód mniszkowy,
- miód koniczynowy,
- miód bławatkowy,
- miód wrzosowy,
- miód cząbrowy,
- miód wielokwiatowy.
Miody spadziowe:
- spadź liściasta (najczęściej pochodząca z drzew lipy),
- spadź iglasta.
Miody spadziowe są bardzo wartościowe i używane są najczęściej do leczenia schorzeń dróg oddechowych.
Pamiętaj, że każdy rodzaj miodu posiada właściwości lecznicze.
Wszystkie miody wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Miód LIPOWY – polecany jest przy cukrzycy, dodatkowo łagodzi stany zapalne gardła i dróg oddechowych.
Miód WIELOKWIATOWY – polecany jest przy alergiach i nerwicach.
Miód WRZOSOWY – polecany jest przy stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, dodatkowo dobrze działa na prostatę.
Miód AKACJOWY – polecany jest przy problemach z trawieniem, a także przy schorzeniach układu moczowego.
Miód RZEPAKOWY – polecany jest przy problemach z układem krążenia, a także stosowany jest jako lek niwelujący skutki nadużycia alkoholu.
Miód MANUKA – polecany jest ze względu na najmocniejsze działanie antybakteryjne, przez wielu uważany za najzdrowszy miód. Niestety jest bardzo drogi – sprowadzany jest z Nowej Zelandii.