Kulinaria

CZARNA MARCHEWKA – czy warto ją spożywać?

Ta bardzo ciekawa odmiana marchewki pochodzi z Azji.

Pochodzi z czasów starożytnych więc nie jest to żadna „nowość”, ale została wyparta przez odmianę marchwi którą dobrze znamy czyli pomarańczową.

Czy warto zainteresować się czarną marchewką?

fot. shutterstock

 


Na pewno. Mimo wielu podobieństw z pomarańczową odmianą, czarna marchew to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy.

To właśnie dlatego jest czarna.

Działanie przeciwutleniaczy jest o wiele mocniejsze niż w przypadku pomarańczowej marchwi.

Jedząc czarne marchewki pomagamy naszemu organizmowi zwalczyć stany zapalne.

Czarna marchew zawiera także antocyjany – specjalne substancje, naturalne barwniki które po spożyciu pełnią funkcje ochronne naszego organizmu.

Dodatkowo mają dobry wpływ na serce – zapobiegają chorobom układu krążenia.

Regulują poziom cukru we krwi, a także obniżają poziom złego cholesterolu.


ODCHUDZANIE

Czarna marchew świetnie wspomaga odchudzanie.

Jest niskokaloryczna oraz zawiera sporo błonnika.

Dzięki temu odpowiednio dba o nasz układ pokarmowy poprawiając trawienie.

Dodatkowo oczyszcza nasz organizm z toksyn poprzez usuwanie złogów pokarmowych z jelit.

W konsekwencji nasz metabolizm zaczyna przyspieszać.

fot. shutterstock

 


Poniżej prezentujemy prosty przepis na pyszny i zdrowy sok z czarnej marchwi.

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • czarna marchew – 4 duże marchewki,
  • jabłka – 2 sztuki,
  • woda – 400 ml.

Jeżeli masz wyciskarkę do warzyw i owoców to wystarczy tylko dokładnie umyć marchew i jabłko, a następnie wycisnąć z nich sok.

Możesz także umyć marchew i jabłka, obrać je i po pokrojeniu na mniejsze kawałeczki wrzucić wszystko do blendera i zblendować.

Podane proporcje dotyczą porcji soku dla dwóch osób.

Popularne artykuły

Urzędnicy zapukają do tysięcy Polaków! Będą zadawać kluczowe pytania

Anna Wendzikowska nie ma kontaktu z rodzicami. Zbyt dużo od niej wymagano?

Grzybowa kawa- nowy trend wśród zdrowej żywności