CZARNA MARCHEWKA – czy warto ją spożywać?
Ta bardzo ciekawa odmiana marchewki pochodzi z Azji.
Pochodzi z czasów starożytnych więc nie jest to żadna „nowość”, ale została wyparta przez odmianę marchwi którą dobrze znamy czyli pomarańczową.
Czy warto zainteresować się czarną marchewką?
Na pewno. Mimo wielu podobieństw z pomarańczową odmianą, czarna marchew to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy.
To właśnie dlatego jest czarna.
Działanie przeciwutleniaczy jest o wiele mocniejsze niż w przypadku pomarańczowej marchwi.
Jedząc czarne marchewki pomagamy naszemu organizmowi zwalczyć stany zapalne.
Czarna marchew zawiera także antocyjany – specjalne substancje, naturalne barwniki które po spożyciu pełnią funkcje ochronne naszego organizmu.
Dodatkowo mają dobry wpływ na serce – zapobiegają chorobom układu krążenia.
Regulują poziom cukru we krwi, a także obniżają poziom złego cholesterolu.
ODCHUDZANIE
Czarna marchew świetnie wspomaga odchudzanie.
Jest niskokaloryczna oraz zawiera sporo błonnika.
Dzięki temu odpowiednio dba o nasz układ pokarmowy poprawiając trawienie.
Dodatkowo oczyszcza nasz organizm z toksyn poprzez usuwanie złogów pokarmowych z jelit.
W konsekwencji nasz metabolizm zaczyna przyspieszać.
Poniżej prezentujemy prosty przepis na pyszny i zdrowy sok z czarnej marchwi.
Wszystko czego potrzebujesz to:
- czarna marchew – 4 duże marchewki,
- jabłka – 2 sztuki,
- woda – 400 ml.
Jeżeli masz wyciskarkę do warzyw i owoców to wystarczy tylko dokładnie umyć marchew i jabłko, a następnie wycisnąć z nich sok.
Możesz także umyć marchew i jabłka, obrać je i po pokrojeniu na mniejsze kawałeczki wrzucić wszystko do blendera i zblendować.
Podane proporcje dotyczą porcji soku dla dwóch osób.