12 trików najlepszych szefów kuchni!
Gotowanie stało się formą sztuki. Ważne jednak, aby polegać nie tylko na swoim smaku i wyobraźni, ale również trzymać się pewnych ogólnych, ważnych zasad. Poznaj więc 12 świetnych trików, które zawsze się sprawdzają.
#Chcesz, aby papryczki chili zachowały swój smak, ale były mniej ostre? Wystarczy, że usuniesz z nich nasiona i włożysz papryczki do zimnej wody na kilka minut.
#Jeśli masz ochotę na chrupiące ziemniaki, ale liczysz kalorie – nie smaż ich na oleju. Zamiast tego posyp je mąką i upiecz w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
#Nie wiesz do jakiej wody wkładać dane warzywa? Reguła jest prosta. Warzywa, które rosną w ziemi należy wkładać do zimnej wody i dopiero stawiać na gaz. Natomiast warzywa rosnące nad ziemią wrzucamy na wrzątek.
#Podczas ubijania białek przewróć miskę do góry nogami. Jeśli piana nie spływa, to znaczy, że jest gotowa.
#Jak szybko pokroić cebulę?
-Przekrój cebulę na pół
- Odetnij końcówki
-Wykonaj dwa poziome cięcia i kilka pionowych
-Teraz wystarczy już tylko pokroić cebulę w kostkę
#Zawsze dodawaj sos do sałatki dopiero po posoleniu jej. Oleje zawarte w sosach spowodują, że sól nie rozpuści się w całości.
#Masz dość poklejonego makaronu? Jest na to prosty sposób. Używaj więcej wody. 100 g makaronu gotuj w 1 litrze wody.
#Jak zrobić idealne ciasto na słodkie wypieki? Wypróbuj tą proporcję. Ilość mąki powinna się równać ilości cukru, a masa jajek masie masła.
#Jeśli chcesz, aby owoce były bardziej soczyste, przed zjedzeniem wypłucz je w gorącej wodzie.
#Jeśli nie masz pewności, że olej wystarczająco się nagrzał – umieść w nim coś drewnianego. Jeśli zauważysz, że wokół drewienka zbierają się bąbelki – olej jest gotowy.
#Kiedy gotujesz makaron i chcesz go potem polać sosem nie dodawaj do wody oleju. Olej sprawi, że sos nie będzie trzymał się makaronu.
# Sekret idealnego steaka jest jeden – gorąca, dymiąca patelnia.