Jak należy się odżywiać w przypadku cukrzycy typu 2 nie wymagającej leczenia?
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, podczas której występuje podwyższony poziom cukru we krwi spowodowany nieprawidłowym wydzielaniem insuliny przez trzustkę.
#Cukrzycę dzielimy najczęściej na dwa typy: 1 i 2
Cukrzyca typu 1.
Cukrzyca typu 1 spowodowana jest nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Organizm wytwarza przeciwciała przeciwko własnym komórkom produkującym insulinę. W przypadku cukrzycy typu 1 konieczne jest podawanie insuliny, aktywność fizyczna i odpowiednia dieta.
Cukrzyca typu 2.
Ten typ cukrzycy jest w pewnym stopniu dziedziczny. Jednak występują czynniki ryzyka:
-Otyłość
-Nieodpowiednia dieta
-Mała aktywność fizyczna
-Nadciśnienie
-Używki
W zaawansowanej postaci czasami istnieje potrzeba wspomagania organizmu podawaniem insuliny. Jednak w początkowej fazie cukrzycę typu 2 można wyleczyć przede wszystkim za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej.
Dieta w cukrzycy typu 2 nie wymagającej leczenia
fot. shutterstock
Co powinny zawierać produkty, które jemy?
#Przede wszystkim pokarm powinien zawierać wszystkie niezbędne dla zdrowia makro i mikroskładniki.
#Posiłki powinny być tak skomponowane, aby nie doprowadzać do gwałtownych skoków cukru we krwi po posiłku.
#Posiłki nie powinny przekraczać odpowiedniej dla danej osoby ilości kalorii.
O czym należy pamiętać?
#Postaraj się zrezygnować z cukru:
-Nie słodź kawy i herbaty cukrem
-Unikaj soków owocowych
-Zrezygnuj z wszelkich słodyczy
#Postaraj się zamienić białą mąkę na tą pełnoziarnistą i wprowadź do diety dużą ilość błonnika.
#Unikaj spożywania tłuszczów zwierzęcych –tłustego mięsa, wędliny, itd. Postaraj się również nie smażyć mięsa na oleju, a raczej piec je w piekarniku. Ograniczenie tłuszczu oznacza również konieczność zrezygnowania z chipsów, frytek i innych przekąsek smażonych w głębokim oleju.
#Zmniejsz ilość spożywanej soli w ciągu dnia. Sól podnosi ciśnienie krwi, co pogarsza stan cukrzyków.
#Postaw na naturalne produkty. Unikaj sztucznych barwników, konserwantów i chemicznych, niezdrowych dodatków.