Chlorella (glony morskie) – kilka powodów, dla których warto je jeść
Chlorella to rodzaj glonów morskich, które mają niezwykle cenny wpływ na zdrowie. Są one źródłem wielu witamin i minerałów. Jednak to nie jedyny powód, dla którego warto ją jeść. Chlorella pomaga zwalczać choroby, wspiera układ odpornościowy, a dodatkowo pomaga schudnąć i poprawia funkcjonowanie układu hormonalnego.
Chlorella a choroby
Glon ten pełen jest cennych przeciwutleniaczy, które nie tylko zapobiegają nowotworom i spowalniają starzenie, ale również pomagają w walce z chorobami. Chlorella wzmacnia układ odpornościowy i obniża cholesterol.
Dzięki swoim właściwościom, chlorella doskonale łagodzi również bóle menstruacyjne oraz łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego. W tym celu należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Chlorellę należy stosować regularnie przez przynajmniej miesiąc, aby odczuć wyraźny spadek napięcia i bólu miesiączkowego.
Chlorella a odchudzanie
Dzięki temu, że produkt ten jest niskokaloryczny, ale pełen wartości odżywczych, chlorella doskonale wpływa na utrzymanie wagi i proces odchudzania. Dodatkowo, substancje w niej zawarte oczyszczają jelita i cały organizm, co dodatkowo przyspiesza spalanie tłuszczu.
Chlorella a układ hormonalny
Wraz ze wspomaganiem odchudzania, chlorella wspomaga również układ hormonalny. Reguluje poziom hormonów odpowiedzialnych za nadmierne przybieganie na wadze. Dzięki temu również nasze jelita zaczynają prawidłowo funkcjonować.
Drugim, równie popularnym glonem morskim, po który warto sięgać jest spirulina. Jej właściwości są podobne do właściwości chlorelli.
#Dzięki regularnego spożywaniu spiruliny:
-Obniżysz cholesterol
-Zmniejszysz ryzyko udaru mózgu
-Wzmocnisz organizm
-Zwalczysz wirusy
-Wspomożesz odchudzanie
Zazwyczaj oba produkty dostępne są w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością w postaci proszku lub tabletek. W przypadku proszku wystarczy dodać łyżeczkę do napoju lub samej wody. Natomiast tabletki należy stosować tak, jak opisane to zostało w ulotce.