Jak rozpoznać, że pomarańcze i mandarynki są słodkie i świeże?
Okres świąteczny to czas, w którym mandarynki i pomarańcze szczególnie obficie goszczą na naszych stołach. Nie ma jednak nic gorszego, niż to, że kiedy mamy wielką ochotę na soczysty, słodki owoc, ten okazuje się suchy, kwaśny lub bez smaku.
Istnieje jednak sposób na rozpoznanie świeżych i słodkich mandarynek i pomarańczy jeszcze zanim je kupimy. Wystarczy pamiętać o kilku kwestiach.
#Ciężar owocu
Im więcej soku znajduje się pod skórką owoców, tym cięższe one są. Sok waży dość sporo. Jeśli więc okaże się, że owoc, który bierzemy do ręki jest zbyt lekki – lepiej wybrać inną sztukę. Lekkie owoce mogą okazać się wysuszone i pozbawione soku. Tak dzieje się z owocami, które są już nieświeże.
#Miejsce po ogonku
Miejsce, w którym powinien być ogonek owocu, u świeżych owoców jest jasnego koloru. Jeśli miejsce to zaczęło już brązowieć, prawdopodobnie kończy się przydatność do spożycia tej sztuki.
#Liście
Jeśli mandarynki mają liście, koniecznie je obejrzyj. Liście świeżych owoców są mocno zielone i elastyczne. Jeśli jednak okaże się, że są one już suche i pozbawione koloru, taki sam będzie w środku nasz owoc.
#Wybierz odpowiednią odmianę
O w przypadku pomarańczy niezależnie od odmiany można trafić na owoc bez smaku, o tyle w przypadku mandarynek mamy ułatwione zadanie. Istnieje kilka odmian:
Klementynki i satsuma – te odmiany charakteryzują się słodkością i małą ilością nasion.
Mandarynki i tangerynki – mają silniejszy smak i są lekko kwaskowe.