Kulinaria

PIEROGI Ci nie wychodzą? Zobacz najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta.

Chyba nie ma osoby która by nie lubiła pierogów.

Pierogi ruskie, z kapustą czy z grzybami – odpowiedni farsz jest tutaj kluczem.

Ale nie możemy zapominać o cieście.

Jeżeli pierogi Ci nie wychodzą to być może popełniasz któryś z błędów poniżej.

fot. shutterstock

 


JAJKO – niektórzy dodają do ciasta jajko. Niestety trzeba pamiętać, że jajko powoduje, że ciasto będzie twardsze.

MĄKA – użycie złego typu mąki lub zbyt dużej ilości również odbije się na jakość ciasta.

WODA – użycie zimnej wody to duży błąd.

CIENKIE CIASTO – zbyt mocno rozwałkowane ciasto może być powodem tego, że pierogi podczas gotowania rozkleją się.


Pamiętaj, aby woda dodawana do ciasta była ciepła.

Wodę należy od razy wymieszać z solą oraz łyżeczką oleju roślinnego.

Jeżeli chodzi o typ mąki to 450 będzie odpowiedni.

Wypróbuj przepis dzięki któremu ciasto na pierogi wyjdzie Ci idealnie!

fot. shutterstock

Wypróbuj przepis dzięki któremu ciasto na pierogi wyjdzie Ci idealnie!

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • mąka – pół kg,
  • letnia woda – 250 ml,
  • sól – 1 łyżka,
  • olej roślinny – 1 łyżeczka.

Oczywiście jeżeli chcesz zrobić dużą ilość pierogów to proporcje należy zwiększyć.

Wymieszaj wodę z solą i olejem roślinnym.

Następnie powoli wylewaj mieszankę na mąkę i cały czas wyrabiaj ciasto dłońmi.

Wyrobione ciasto rozwałkuj pamiętając aby nie było zbyt cienkie.

Na koniec przykryj ciasto ściereczką.

Teraz pozostało tylko wyciąć ciasto przy pomocy np. szklanki, dodanie farszu i ulepienie pierogów.

Smacznego!

Popularne artykuły

JAK ZROBIĆ DOMOWE MASŁO?

PILNE: Czesław Michniewicz zwolniony ze stanowiska selekcjonera

Udogodnienia dla klientów sklepów SMYK. Teraz zakupy zrobisz także w niedziele.