Zdrowie

Czym różni się domowy majonez od sklepowego? Jak zrobić majonez w domu?

My, Polacy, kochamy majonez. Jego sprzedaż wzrasta szczególnie w okresie świątecznym i w okresie grillowania. Nic w tym dziwnego. Ten dodatek jest smaczny i wzbogaca smak potraw. Zdecydowana większość z nas jednak sięga po majonez ze sklepowych półek, który nie zawsze jest dobrej jakości.

 

Jakie są rodzaje majonezów w sklepach?

Majonez sałatkowy – o rzadszej konsystencji i niższej zawartości tłuszczu (często również ze składnikami niższej jakości).

 

Majonez dekoracyjny – dość gęsty, kaloryczny, odpowiedni do dekorowania sałatek (nie spływa).

 

Majonez light (niskotłuszczowy)  - zawiera mniej niż 50% tłuszczu, jednak dodaje się do niego wiele zbędnych składników.

 

Z czego składa się majonez?

fot. shutterstock

 

Dobry majonez składa się w 70-80% z tłuszczu (danego rodzaju oleju), w 6-7% żółtek jaj oraz musztardy, czasami octu i naturalnych przypraw.

Dobry majonez powinien więc mieć krótki skład, na przykład taki:

-Olej

-Żółtka jaj

-Woda

-Ocet

-Musztarda

-Sól

-Pierz

-Ewentualnie odrobina cukru

 Niestety, większość sklepowych majonezów nie spełnia tych warunków. Dlaczego?

#Zamiast odpowiedniej ilości żółtek, dodaje się sztuczny barwnik, aby uzyskać kolor majonezu.

#Często również dodaje się jajka w proszku, zamiast świeżych.

#Zamiast odpowiedniej ilości oleju lub żółtek wypełnia się majonez skrobią modyfikowaną.

 

Jak więc przygotować dobry majonez w domu?

Potrzebujesz:

-Wysokie, wąskie naczynie

-Blender

 

Źródło: http://www.leftyspoon.com/2014/07/24/mason-jar-mayonnaise-recipe/ 

 

Składniki:

-350 ml oleju np. słonecznikowego

-2 żółtka

-1-2 łyżeczki musztardy dobrej jakości

-Sól i pieprz do smaku

-1 łyżka białego octu

 

Przygotowanie:

Źródło: http://www.nigerianfoodtv.com/2014/11/homemade-mayonnaise-how-to-make.html 

 

#Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

#Do naczynia wlewamy żółtka, ocet, musztardę, olej i przyprawy.

#Blender umieszczamy w naczyniu, tak aby dotykał dna naczynia.

#Włączamy blender na najwyższe obroty i nie podnosimy go przez 2-3 minuty.

#Mieszanka powinna zacząć iść ku górze naczynia.

#Wtedy podnosimy powoli blender do połowy naczynia, a następnie znów opieramy go dno.

#Tę czynność należy wykonywać, aż majonez nie uformuje się do końca.

 

Popularne artykuły

Antynowotworowa terapia GERSONA – czy ma naukowe podstawy?

Fala hejtu pod adresem Ostaszewskiej z powodu wizyty na granicy. Aktorka odpowiada

WYKORZYSTAJ TO robiąc ciasto!