Czym różni się domowy majonez od sklepowego? Jak zrobić majonez w domu?
My, Polacy, kochamy majonez. Jego sprzedaż wzrasta szczególnie w okresie świątecznym i w okresie grillowania. Nic w tym dziwnego. Ten dodatek jest smaczny i wzbogaca smak potraw. Zdecydowana większość z nas jednak sięga po majonez ze sklepowych półek, który nie zawsze jest dobrej jakości.
Jakie są rodzaje majonezów w sklepach?
Majonez sałatkowy – o rzadszej konsystencji i niższej zawartości tłuszczu (często również ze składnikami niższej jakości).
Majonez dekoracyjny – dość gęsty, kaloryczny, odpowiedni do dekorowania sałatek (nie spływa).
Majonez light (niskotłuszczowy) - zawiera mniej niż 50% tłuszczu, jednak dodaje się do niego wiele zbędnych składników.
Z czego składa się majonez?
Dobry majonez składa się w 70-80% z tłuszczu (danego rodzaju oleju), w 6-7% żółtek jaj oraz musztardy, czasami octu i naturalnych przypraw.
Dobry majonez powinien więc mieć krótki skład, na przykład taki:
-Olej
-Żółtka jaj
-Woda
-Ocet
-Musztarda
-Sól
-Pierz
-Ewentualnie odrobina cukru
Niestety, większość sklepowych majonezów nie spełnia tych warunków. Dlaczego?
#Zamiast odpowiedniej ilości żółtek, dodaje się sztuczny barwnik, aby uzyskać kolor majonezu.
#Często również dodaje się jajka w proszku, zamiast świeżych.
#Zamiast odpowiedniej ilości oleju lub żółtek wypełnia się majonez skrobią modyfikowaną.
Jak więc przygotować dobry majonez w domu?
Potrzebujesz:
-Wysokie, wąskie naczynie
-Blender
Składniki:
-350 ml oleju np. słonecznikowego
-2 żółtka
-1-2 łyżeczki musztardy dobrej jakości
-Sól i pieprz do smaku
-1 łyżka białego octu
Przygotowanie:
#Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
#Do naczynia wlewamy żółtka, ocet, musztardę, olej i przyprawy.
#Blender umieszczamy w naczyniu, tak aby dotykał dna naczynia.
#Włączamy blender na najwyższe obroty i nie podnosimy go przez 2-3 minuty.
#Mieszanka powinna zacząć iść ku górze naczynia.
#Wtedy podnosimy powoli blender do połowy naczynia, a następnie znów opieramy go dno.
#Tę czynność należy wykonywać, aż majonez nie uformuje się do końca.