Zobacz, co stanie się z twoim organizmem, jeśli zrezygnujesz z cukru na miesiąc!
Cukier jest w naszej diecie wszechobecny. Coraz więcej znajdujemy go w gotowych produktach, sosach ze słoika, przekąskach (nawet tych słonych). Aby całkowicie wyeliminować go z diety potrzeba dużo samodyscypliny, czasu i wiedzy o produktach.
Warto więc zacząć od wyeliminowania cukru, który sami dodajemy do naszej diety. Zrezygnuj ze słodyczy (wszystkich), słodkich napojów gazowanych, soków owocowych z kartonu, ciast i tortów oraz słodzenia kawy i herbaty. Dzięki temu, już po kilku dniach zauważysz wielką różnicę w samopoczuciu i w centymetrach w pasie. A po miesiącu? Oto korzyści, jakie spotkają cię po miesiącu od odstawienia cukru:
#Lepsza jakość snu
Nadmiar cukru we krwi wpływa negatywnie na jakość snu. Skoki cukru w ciągu dnia nie pozwalają nam się wyspać w nocy.
#Młodsza skóra
Cukier negatywnie wpływa również na kolagen i elastynę. Te dwa budulce odpowiadają za jędrność i młody wygląd skóry. Jeśli odstawisz cukier, wspomożesz produkcję tych białek i w dużym stopniu poprawisz wygląd swojej skóry.
#Zmniejszysz obwód w pasie
Nie tylko dzięki temu, że zrzucisz zbędne kilogramy, ale również dzięki temu, że jelita zaczną oczyszczać się ze złogów i zmniejszą swoją objętość. Cukier utrudnia trawienie i powoduje gromadzenie się zanieczyszczeń w jelitach.
#Unikniesz podjadania
Słodkie przekąski tylko napędzają apetyt. Zbilansowane posiłki i odstawienie cukru ustabilizuje poziom cukru we krwi i nie będziesz mieć ochoty na podjadanie.
#Zyskasz dodatkową energię
Cukier powoduje gwałtowne skoki energii, a następnie szybki jej spadek. Czujemy się wtedy senni, zmęczeni i rozkojarzeni. Stabilny poziom cukru we krwi sprawi, że energia będzie utrzymywać się na stałym poziomie.