Jedzenie kilku ORZECHÓW dziennie może Ci przynieść wiele korzyści!
Lubisz orzechy? To bardzo dobrze!
Warto jeść je regularnie – są świetnym źródłem wielu potrzebnych substancji.
Orzechy włoskie zawierają wiele witamin:
- witaminę A,
- witaminę B6,
- witaminę C,
- witaminę D,
- witaminę E,
- foliany,
- niacynę,
- tiaminę,
- ryboflawinę.
Oprócz tego w orzechach włoskich znajdziemy wiele innych składników:
- potas,
- sód,
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo,
- jod,
- cynk,
- mangan,
- miedź.
Dzięki temu, że orzechy zawierają tak dużo witamin i innych minerałów wystarczy, że zjesz ich kilka dziennie.
Orzechy są dobre na serce. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a te obniżają poziom złego cholesterolu. Dzięki temu chronią nas przed miażdżycą i zawałem serca.
Orzechy mają świetny wpływ na układ krwionośny, a to za sprawą selenu, cynku, żelaza, potasu i kwasu foliowego.
Orzechy chronią nas przed nowotworami. Koenzym Q10 i witamina E znajdująca się w orzechach chroni nas od wolnych rodników, które odpowiedzialne są za choroby nowotworowe.
Orzechy mają wpływ na plemniki – poprawiają ich ruchliwość, żywotność i morfologię.
Orzechy chronią nasz mózg. Orzechy zawierają witaminę E która chroni nasz układ nerwowy.
Jeżeli planujesz zajść w ciążę to warto jeść regularnie orzechy – to znakomite źródło kwasu foliowego, który jest potrzebny do rozwoju płodu.
Orzechy wspomagają utrzymanie prawidłowej wagi mimo, że zawierają dużą ilość kalorii i dużo tłuszczu. Tłuszcz w połączeniu z dużą ilością błonnika szybko zaspokoi apetyt, a błonnik ułatwi trawienie
Orzechy włoskie to nie tylko smaczna przekąska, ale także świetny dodatek do różnych potraw.
Pasują one do dań ze szpinakiem, a także świetnie komponują się w różnych sałatkach czy surówkach jak np. z selerem.
Orzechy włoskie to również częsty dodatek do porządnego śniadania w postaci owsianki z dodatkami, a także są niezastąpione przy wypiekach różnych ciast.