Newsy

Wybieramy POMARAŃCZE – po czym poznać te najlepsze?

Jeżeli kolejny raz kupiłaś dużą ilość pomarańczy które nie nadają się do jedzenia to istnieje sposób aby zawsze kupować te najlepsze.

Zapomnij o tym, że pomarańcza będzie miała pełno pestek albo będzie sucha.


Przyjrzy się dobrze skórce pomarańczy.

Najlepiej szukać tych co mają dziurkę podobną do pępka na jednym z końców. To właśnie jest druga nierozwinięta jeszcze pomarańcza.

Pomarańcze z taką dziurką są bezpestkowe, bardzo soczyste i słodkie.

źródło: http://cavinteo.blogspot.com/2011/08/navel-oranges-worms-within.html

 


Wybierają owoce zwróć uwagę na jego kolor.

Skórka powinna mieć intensywny i ładny kolor.

To właśnie znak że owoc będzie najbardziej wartościowy – idealny, dojrzały.

Jeżeli zauważysz zazieleniałe miejsca na skórce pomarańczy to znak, że owoc nie dojrzał w pełni i będzie mniej smaczny i kwaśniejszy.

Na powierzchni skóry nie powinno być żadnych plam i przebarwień.

Skazy mogą wskazywać, że owoc zaczyna się psuć.

fot. shutterstock

 

Wybieraj owoce jędrne i ani za miękkie ani za twarde.

Muszą być w sam raz.

Jeżeli nie chcesz wybrać pomarańczy z wiórowatym miąższem to nie wybiera tych z pofałdowaną i luźną skórą.

Pamiętaj także, aby wybrać ciężki owoc.

Ciężki = bardziej soczysty.

Kupione owoce bardzo dokładnie umyj przed zjedzeniem.

To że pięknie lśnią to zasługa wosku którym zostały pokryte.

Wosk ten zawiera często konserwanty i pestycydy.

Dzięki temu owoce nie psują się podczas transportu.

Dlatego pamiętaj, aby zawsze dokładnie myć owoce w ciepłej wodzie.


NIGDY TEGO NIE RÓB!

Większość z nas obierając pomarańcze dokładnie obiera je z tej białej skórki.

Albedo – bo tak się nazywa wewnętrzna biała część skórki zawiera bardzo dużo pektyn, które wiążą metale ciężkie podczas trawienia i regulują florę bakteryjną jelit.

Oprócz tego zawiera witaminę P która jest potrzebna do prawidłowego przyswajania witaminy C. Biała skórka zawiera kilkakrotnie więcej błonnika pokarmowego niż miąższ.

Jedzenie pomarańczy z albedo obniża poziom złego cholesterolu.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Pomarańcze skutecznie wspomagają układ krążenia, a to za sprawą olejków eterycznych i terpenów które w sobie zawierają.

Pozwalają na lepsze dotlenienie naszego mózgu i mają mnóstwo witamin z grupy B.

Są również bogate w potas i witaminę A.

Pomarańcze dobrze działają na nasz układ nerwowy

Popularne artykuły

Dlaczego nie wolno MYĆ ZĘBÓW bezpośrednio po jedzeniu?

Sklepy zdecydowały się na nowe zasady handlu przed Wszystkimi Świętymi! Wydano komunikaty dla klientów

Nie możesz schudnąć? Oto rzeczy, które umknęły Twojej uwadze, a blokują utratę wagi