Zdrowie

Jak odróżnić prawdziwego łososia od hodowlanego? - cała prawda o rybach

Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Przede wszystkim dzięki zawartości sporej ilości kwasów omega-3, witaminy B12, minerałów i wysokiej jakości białka. Takie drogocenne dla zdrowia składniki posiada jednak tylko łosoś dziki. Niestety, na sklepowych półkach zazwyczaj znajdujemy łososia z hodowli.

 

fot. shutterstock

 

Czym różni się łosoś z hodowli od łososia dzikiego?

#Do niedawna różnicę łatwo było poznać po kolorze. Łosoś hodowlany miał bledszą barwę, prawie pomarańczową, a nie różową. Teraz jednak hodowcy wspierają się sztucznymi barwnikami, które nadają rybie z hodowli  prawie identyczny kolor co łosoś dziki.

 

#Łososia z hodowli można jednak rozpoznać po teksturze mięsa. Mięso jest spulchnione dodatkami, aby zwiększyć jego wagę i zawiera o wiele więcej tłuszczu. Mięso dzikiego łososia ma natomiast mniej widocznego tłuszczu i jest gęstsze.

 

Dlaczego tak ważna jest umiejętność odróżniania tych dwóch typów łososia?

Źródło: https://motywatordietetyczny.pl/2016/02/cala-prawda-o-rybach-skandal-losos-hodowlany-jest-pelen-antybiotykow-i-rteci/ 

 

#Dziko żyjący łosoś posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. To wszystko dzięki temu, że naturalnie odżywia się glonami i planktonem, które zawierają cząsteczki astaksantyny.

#Łosoś hodowlany natomiast karmiony jest paszą, która tych cząstek nie zawiera. Ryby zazwyczaj karmią się mączką rybną i olejek rybnym, które narażone są na skażenie dioksynami i rtęcią. Równie często próbuje się karmić łososie soją, białkiem kukurydzianym i olejami roślinnymi. To jednak sprawia, że nieprzyzwyczajone do tego rodzaju pożywienia ryby chorują. W konsekwencji trzeba leczyć je antybiotykami, które obniżają jakość mięsa.

 

Gdzie kupić dzikiego łososia?

Nie jest to łatwe zadanie. Oszukują wszyscy – od zwykłych supermarketów, po rybaków sprzedających ryby nad morzem. Czasem jednak warto dobrze poszukać. Przede wszystkim, jeśli kupujesz łososia pakowanego – czytaj etykiety. Producenci zazwyczaj (drobnym druczkiem) podają miejsce pochodzenia ryby.

 

Jakie rodzaje dzikiego łososia są najzdrowsze?

#Łosoś King

fot. shutterstock

 

Ten rodzaj ryby najlepiej smakuje po uwędzeniu. Zawieraj najwięcej witaminy D i żywi się wyłącznie planktonem.

#Salmoninae

fot. shutterstock

 

Ta ryba zawieraj o wiele, wiele więcej omega-3 niż jakikolwiek łosoś. Żyje w głębokich wodach.

 

#Kiżucz

fot. shutterstock

 

Ten rodzaj łososia znajduje się na 3 miejscu pod względem zawartości omega-3 i witaminy D. Wciąż jednak stanowi dużo bardziej wartościową opcję, niż łosoś hodowlany.

Popularne artykuły

5 koktajli, dzięki którym zapomnisz o kacu po Sylwestrze!

Dlaczego egzaminator pozostawił kursantkę w aucie na przejeździe kolejowym? Mężczyzna wyznał prawdę

Jak przygotować piękne kostki lodu z jadalnymi kwiatami w środku?