Dieta i żywienie

ZIEMNIAKI – nie takie straszne jak je malują

Od dawna osoby które chcą zadbać o swoją linię unikają jedzenia ziemniaków.

Jednak czy jest to uzasadnione?

Trzeba przyznać, że mit odnośnie tego, że ziemniaki są tuczące wziął się z tego, że bardzo często dodawane jest do nich masło lub inny tłuszcz. A ziemniaki w takim zestawieniu są już tuczące. Tłuszcz znacznie podnosi kaloryczność takiej potrawy.


Jednak sam ziemniak bez dodatków nie ma zbyt wielu kalorii bo jest to około 65 kcal w 100g.


Ziemniaki zawierają cenny błonnik który ułatwia trawienie, pomaga leczyć zaparcia i biegunkę.

Dodatkowo obniża on poziom cholesterolu.

Ziemniaki są polecane osobom które cierpią na nadciśnienie.

To wszystko za sprawą potasu i obecności kukoamin (związki które obniżając ciśnienie krwi).

fot. shutterstock

 

Zawierają magnez który jest budulcem kości i zębów, a także niweluje stres i łagodzi objawy zmęczenia.

Dodatkowo ziemniaki zawierają żelazo, cynk, miedź, mangan i fosfor.

Zawierają prawie wszystkie witaminy:

  • witamina C,
  • witamina A,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B3,
  • witamina B6,
  • witamina PP.

Ziemniaki najlepiej jeść ugotowane z dodatkiem soli lub upieczone w piekarniku bez użycia tłuszczu.


UWAGA

Wybierając w sklepie ziemniaki zwróć uwagę na ich wygląd.

W młodych i starych ziemniakach występuje toksyczny związek solanina.

Zawsze odrzucaj zzieleniałe ziemniaki, a te co zaczęły już kiełkować bardzo dokładnie obieraj.

Popularne artykuły

Woda z kranu jest niebezpieczna! Sanepid ostrzega przed groźnym skażeniem!

Jak długo jest ważna e-recepta? Niektóre ważne są tylko 7 dni!

Niepokojące wyniki badań: Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru!