ZIEMNIAKI – nie takie straszne jak je malują
Od dawna osoby które chcą zadbać o swoją linię unikają jedzenia ziemniaków.
Jednak czy jest to uzasadnione?
Trzeba przyznać, że mit odnośnie tego, że ziemniaki są tuczące wziął się z tego, że bardzo często dodawane jest do nich masło lub inny tłuszcz. A ziemniaki w takim zestawieniu są już tuczące. Tłuszcz znacznie podnosi kaloryczność takiej potrawy.
Jednak sam ziemniak bez dodatków nie ma zbyt wielu kalorii bo jest to około 65 kcal w 100g.
Ziemniaki zawierają cenny błonnik który ułatwia trawienie, pomaga leczyć zaparcia i biegunkę.
Dodatkowo obniża on poziom cholesterolu.
Ziemniaki są polecane osobom które cierpią na nadciśnienie.
To wszystko za sprawą potasu i obecności kukoamin (związki które obniżając ciśnienie krwi).
Zawierają magnez który jest budulcem kości i zębów, a także niweluje stres i łagodzi objawy zmęczenia.
Dodatkowo ziemniaki zawierają żelazo, cynk, miedź, mangan i fosfor.
Zawierają prawie wszystkie witaminy:
- witamina C,
- witamina A,
- witamina B1,
- witamina B2,
- witamina B3,
- witamina B6,
- witamina PP.
Ziemniaki najlepiej jeść ugotowane z dodatkiem soli lub upieczone w piekarniku bez użycia tłuszczu.