Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

cytrynowa babeczka
Ciasta
04.04.2024 11:55
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą są przepyszne, delikatne, kruche i maślane.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-marmolada/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą: Kruche, delikatne i pachnące domem

  • Liczba porcji: 20
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 90 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 150 kcal na rogalika
  • Tłuszcze: 7 g
  • Węglowodany: 20 g
  • Białko: 3 g

Składniki

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • marmolada do nadzienia
  • cukier puder do posypania

Przepis

Rogaliki krucho-drożdżowe to jedne z najbardziej lubianych wypieków domowych, które kojarzą się z beztroską dzieciństwem. Są kruche, delikatne i wyjątkowo aromatyczne. Ich przygotowanie, mimo że wymaga kilku etapów, jest naprawdę proste. Wszystko dzięki dokładnemu przepisowi, który krok po kroku prowadzi przez cały proces pieczenia. Robienie rogalików to również świetna okazja do zaangażowania dzieci do wspólnej zabawy w kuchni, a potem oczywiście do ich wspólnego zjadania. Ta wersja rogalików z marmoladą to prawdziwa eksplozja smaku. Marmolada dodaje im słodko-kwasowy smak, który doskonale komponuje się z kruchym ciastem. Na koniec rogaliki posypujemy cukrem pudrem, który dodaje im nie tylko wyglądu, ale i dodatkowej słodyczy. Te rogaliki pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Doskonale sprawdzą się na każdej domowej imprezie czy spotkaniu ze znajomymi. Czas zabrać się za pieczenie!

  • Zagotuj 100 ml wody i ostudź. Następnie rozpuść w niej drożdże razem z łyżką cukru.
  • Do miski wsyp mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj ucierane jajka, masło pokrojone na kawałki oraz przygotowane wcześniej drożdże. Wszystko zagnieć na jednolite ciasto.
  • Gotowe ciasto podziel na 20 równych części. Każdą cząstkę rozwałkuj na okrągły placek, na którego środek nałóż marmoladę. Ciasto zwiń w rogalik i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż staną się złociste.
  • Gotowe rogaliki wystudź i oprósz cukrem pudrem.
cytrynowababeczka

cytrynowababeczka

cytrynowa babeczka

instagram

facebook