Świąteczne ciasto

cytrynowa babeczka
Boże Narodzenie
13.12.2023 7:47
Świąteczne ciasto

Biszkopt piernikowy przełożony pysznym, delikatnie słodkim kremem z serkiem mascarpone z dodatkiem pierniczków oraz powidłami czekoladowo-śliwkowymi. Wygląda wspaniale i jest obłędnie pyszne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/swiateczne-ciasto/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Przepis na świąteczne ciasto - idealne na bożonarodzeniowy stół

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 500kcal
  • Tłuszcz: 25g
  • Węglowodany: 60g
  • Białko: 10g

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szklanka bakalii
  • 1 szklanka rodzynek
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka kakao

Przepis

Szukasz idealnego przepisu na ciasto na święta Bożego Narodzenia? Ten przepis na świąteczne ciasto to idealne rozwiązanie. Jest proste do wykonania, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich gości. Ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Miękkość ciasta idealnie komponuje się z słodką lekko pikantną nutą, a bakalie dodają mu wyrazistości. Dodatkowo posypane cukrem pudrem ciasto prezentuje się uroczo i świątecznie. Świąteczne ciasto to doskonałe rozwiązanie, gdy chcesz sprawić radość swoim bliskim podczas wspólnego, bożonarodzeniowego posiłku. Ten przepis jest na tyle prosty, że z powodzeniem może go przygotować nawet początkujący cukiernik. Świąteczne ciasto z bakaliami i aromatycznymi przyprawami z pewnością wprowadzi na Twój stół atmosferę magii i miłości. Przygotuj to przepyszne ciasto i ciesz się jego smakiem w gronie najbliższych.

  • Mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i kakao przesiej do miski.
  • Masło roztwórz i ostudź, po czym dodaj do suchej mieszanki i wymieszaj.
  • Jajka ubij z miodem do puszystości, dodaj bakalie, rodzynki i skórkę pomarańczową. A następnie połącz z suchymi składnikami.
  • Uformowane ciasto wyłóż do formy na ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 degreeC przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto powinno być dobrze wyrośnięte i pachnące.
  • Gotowe ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem. Możesz też udekorować je dodatkowo kandyzowanymi owocami lub bitą śmietaną.