Kwas chlebowy

Julianna
Koktajle
12.08.2020 12:57
Kwas chlebowy

Do kwasu w butelkach dodać po łyżce cukru lub miodu (można mniej lub więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie napoje), wrzucić kilka rodzynków (ok 6-8 na butelkę), zakręcić i pozostawić na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej, następnie przenieść do lodówki lub chłodnej piwnicy. Polecam również przepis na domowy mors żurawinowy lub porzeczkowy Kwas chlebowy do picia Składniki: 200g żytniego chleba (na zakwasie, bez dodatków) 4 łyżki cukru 2-3 łyżki zakwasu żytniego (lub 15g drożdży) rodzynki, miód opcjonalnie: woda owocowa (woda fermentująca z owocami, drożdże owocowe) W mojej pamięci jednym z obrazków związanych z latem i wakacjami, są beczkowozy z napisem Kwas, a przy nich kolejka na kilkadziesiąt metrów. Po przygotowaniu kwasu osad, który zostaje na dnie słoika, trzeba przelać do innego słoika, zakręcić i dalej używać jako zakwasu, już bez dodawania drożdży czy zakwasu żytniego. Chleb pokroić na kromki, popiec w mocno nagrzanym piekarniku aż będzie ciemno brązowy. Kromki włożyć do słoika (3-litrowego), dodać cukier, zalać 0,5 litra wrzątku, odstawić żeby przestygło (temp ok 30stC). Mój kwas przygotowałam z użyciem zakwasu chlebowego, ale również można dodać drożdże, z tym że fermentacja będzie mocniejsza, a smak bardziej drożdżowy. Dolać wody zostawiając ok 3-4cm od góry słoika, przykryć gazą, pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Słoik przykryć i odstawić na ok 24h (lub więcej, w zależności od temperatury w pomieszczeniu). Czasem można i teraz w sezonie takie beczki spotkać na ulicy, ale najczęściej jednak kwas kupujemy w sklepie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/08/kwas-chlebowy-do-picia.html