Blog: Obiad gotowy!

Kotlety mielone (soczyste i pulchne)

Wbrew pozorom kotlety mielone to twardy orzech do zgryzienia. Ale zdradzę Wam pewien sposób, dzięki któremu kotlety zawsze wychodzą pulchne, miękkie i soczyste. Z tego samego przepisu można przygotować klopsiki. …

Pełnoziarniste pierogi z jagoda kamczacką

W lipcu nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Przyznam, że w lesie jeszcze nie byłam, ale za to samozbiory jagody kamczackiej zaliczyłam już trzykrotnie i za każdym razem miałam na …

Wegańska tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

Połączenie aksamitnego, waniliowego budyniu z kwaskowatego rabarbaru jest tak dobre, że na jednym kawałku trudno poprzestać;)

Pasztet z wątróbki do słoika

Kremowy pasztet w stylu francuskim możecie przygotować w domu. Jest kremowy, smarowny i bardzo smaczny. Jest świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, niebanalną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi, a nawet na …

Konfitowany czosnek

Czosnek konfitowany w oliwie jest po prostu pyszny. Traci swoją ostrość, jego smak staje się łagodniejszy, słodszy, a konsystencja kremowa i delikatna.

Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe

Pierwsze moje wegańskie babeczki okazały się sukcesem. Niepotrzebnie obawiałam się - wyszły miękkie i puszyste, ale nie suche. Do kubka kawy, herbaty lub kakao - idealne!

Kurczak po koreańsku

Prosty i szybki obiad? - Kurczak po koreańsku. To połączenie przypraw i smak umami zadowoli każde podniebienie. Do przygotowania kurczaka po koreańsku lepiej użyć mięsa z udek kurczaka, ponieważ jest …

Fit sernik na zimno z china i mango

Sernik na zimno w zdrowszej wersji - z serków quark, z nasionami chia, słodzony ksylitolem i soczyście owocową warstwą mango na wierzchu. Dla tych, co na diecie jest idealny, a …

Serek homogenizowany

Próbowaliście kiedyś robić w domu serek homogenizowany? Mnie ostatnio wszystkie wydają się o wiele za słodkie, dlatego robię go sama. Potrzebny jest tylko twaróg i mleko oraz dodatki smakowe.

Czekoladowy fondant

Pyszne czekoladowe ciastko z płynną czekoladą - fondant, lavacake

Soczniki - kruche ciastka z nadzieniem

Ciastek nigdy dość, pomyślałam i upiekłam soczniki, czyli kruche ciastka z nadzieniem twarogowym:) Tym razem do nadzienia dodałam otartą skórkę z cytryny oraz konfiturę z czarnych porzeczek, żeby uzyskać wyrazisty …

Crepes Suzette - podpalane naleśniki w pomarańczowym sosie

Kto spróbował crepes Suzette chociaż raz, ten zapewne zrozumie, dlaczego król był tak zachwycony ich smakiem:)

Pasta z wędzonej makreli z pieprzem

Pasta z wędzonej makreli jest świetnym pomysłem na kolację, ale sprawdzi się również jako przekąska na imprezach. Może być również traktowana jako sałatka;)

Śledzie gajowego (z grzybami)

W grudniu apetyt na śledzie wzrasta stopniowo, osiągając swój szczyt w okolicach Świąt. Mam kilka sprawdzonych i lubianych przez nas przepisów, a ten na śledzie z grzybami jest na szczycie …

Rogaliki twarogowe z nadzieniem orzechowo-czekoladowym

Słodkie maleństwa, choć do przygotowania ciasta nie użyłam ani grama cukru. Zrobiłam je z nadzieniem orzechowo-czekoladowym. Ciasto to zaledwie 3 składniki, a słodyczy dodaje im krem czekoladowy, słodzony cukrem kokosowym. …

Kociołek z jagnięciną i warzywami

Potrawy jednogarnkowe to jest pozycja absolutnie obowiązkowa w jesienno-zimowym menu! Inspirowałam się pomysłem na kociołka, wykorzystując to co miałam akurat w lodówce: łopatkę jagnięcą, ziemniaki, marchew, kapustę, cebulę. Bogactwo składników …

Dyniowy chleb tostowy

Chleb z kolorze złota:) Miękki aromatyczny miękisz, długo pozostaje świeży i nie kruszy się przy krojeniu. Pasuje do wędlin oraz na kanapek na słodko.