Tradycyjna carbonara

Julianna
Makarony
15.04.2018 14:41
Tradycyjna carbonara

Taki makaron zazwyczaj jest bardziej omączony, co z kolei później przekłada się na konsystencję wody w której się gotuje, a którą to wodę wykorzystujemy do zrobienia sosu. patelnię cały czas trzymać na małym ogniu (zawartość ma być jedynie podgrzewana, nie smażona).Pozostałą wodę z gotowania makaronu wlać do żółtek, rozmieszać dokładnie, żeby powstała emulsja. Od momentu wrzucenia makaronu do wody mamy ok 10 minut na przygotowanie pozostałych składników, czyli wytopienie boczku, starcie sera (o ile nie był wcześniej starty), sparzenie jajek i oddzielenie żółtek. Możemy zatem przygotować carbonarę:)150g makaronu (spaghetti, tagliatelle)2 żółtka50g tartego włoskiego sera (pecorino romano, parmezan lub grana padano)50g tłustego surowego wędzonego boczkuświeżo mielony pieprzsólMakaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron wyłozyć na patelnię z boczkiem, podlać 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, wymieszać. Jeśli nie udało się zdobyć takiego makaronu - nie ma problemu, ze zwykłym też się uda. Dlaczego więc czasem nawet w szanujących się restauracjach pod nazwą carbonara podawane jest coś, co bardziej przypomina jajecznicę, albo rozgotowane kluski pływają w jajeczno-śmietankowym sosie? Odpowiedni ser też nie stanowi problemu - w marketach można kupić zarówno pecorino romano, jak i parmezan, choć ten pierwszy ponoć uznawany jest za bardziej pasujący do carbonary. Żółtka rozmącić z serem (jedną łyżkę sera zostawić do posypania makaronu).Makaron odcedzić, zachowując 0,5 szklanki wody z gotowania makaronu. Wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut na średnim ogniu, żeby wytopił się tłuszcz. Jajka nie są poddawane obróbce cieplnej, dlatego zalecam umycie ich i zanurzenie w gorącej wodzie na kilka sekund. Polecam również przepisy na inne dania z makaronemWydawać by się mogło, cóż może być prostszego. Osobiście nie przejmuję się tym za bardzo i dodaję do carbonary zwykły wędzony surowy boczek. Odcedzając makaron pamiętajmy, żeby zachować pół szklanki wody z gotowania. Najlepiej jeśli byłaby to pancetta, czyli dojrzewający boczek, może być w wersji wędzonej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2018/04/tradycyjna-carbonara.html