Pancakes z prażonym słonecznikiem i bezikami

SKŁADNIKI-PANCAKES

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki miodu
  • pół szklanki ziaren słonecznika (uprażonego)
Mąkę połączyć z proszkiem, solą i cukrem.
Masło roztopić i połączyć z mlekiem i jajkami.
Składniki mokre połączyć z suchymi i delikatnie wymieszać.
Smażyć na suchej patelni (ewentualnie delikatnie przesmarować olejem) z obu stron na złoty kolor.


SKŁADNIKI-BEZIKI
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
PRZYGOTOWANIE:
Białka umieścić w misce i ubijać (mikserem).Po lekkim spienieniu białek dodać szczyptę soli i następnie dalej ubijać na wysokich obrotach do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany. 
Białka ubijamy do momentu aż po odwróceniu miski będą mocno się jej trzymać.
Pamiętajmy o tym, żeby nie przebić białek.

Do ubitej piany partiami, stopniowo dodawać drobny cukier do wypieków, cały czas ubijając na wysokich obrotach.
Nie dodawać cukru od razu, dużymi porcjami.
Masa powinna być lśniąca, gęsta i sztywna.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Beziki uformować na blaszce według własnego uznania.
Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 140 stopni C, najlepiej z termoobiegiem, bezy powinny być kruche i chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące się w środku. 
Pancakes ozdobić prażonym słonecznikiem, miodem i bezami.

Komentarze

Popularne posty