Truskawkowo-brzoskwiniowe CRUMBLE

SKŁADNIKI/4 porcje

  • 4 niepełne szklanki truskawek
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 brzoskwinie
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki i brzoskwinie dokładnie myjemy.
Usuwamy szypułki i kroimy truskawki na duże kawałki (jeśli truskawki są małe można przeciąć na pół lub dodać w całości), brzoskwinię obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę.
W naczyniu żaroodpornym układamy owoce prawie do pełna.
Płatki owsiane mieszamy z mąką, cukrem i masłem.
Ugniatamy rękoma do uzyskania kruszonki.
Kruszonkę układamy na owocach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 stopni C, 15-20 minut do momentu aż owoce puszczą soki a kruszonka się przyrumieni.
Owocowe crumble można podawać z ulubionymi dodatkami np. lodami :)




Komentarze

Popularne posty