Domowe kartacze

Beata
Obiad
17.01.2016 0:09
Domowe kartacze

Składniki 1 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg ziemniaków surowych 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 500 g mięsa mielonego sól pieprz 1 ząbek czosnku papryka słodka papryka ostra Okrasa boczek cebula 1 łyżka oleju Wszystko razem wymieszać wraz z dodatkiem soli i jajka na gładkie ciasto.(ciasto musi mieć zwartą konsystencję) Z powstałej masy ziemniaczanej zrobić w dłoniach placki, nałożyć farsz i zawinąć tworząc podłużne w kształcie wrzeciona kluski. Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojony w kostkę boczek , chwilę podsmażyć , a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Ziemniaki surowe obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie wycisnąć je w bawełnianej szmatce. Trochę dużo przy nich pracy , ale cóż się nie robi, kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Wodę pozostawić, aby na dnie osadziła się skrobia, którą należy dodać do ziemniaków. Pierwszy raz próbowałam tych klusek na mojej córki weselu w Białymstoku. Dużo siły potrzeba, aby jak najwięcej wycisnąć z nich wody.(powinny być suche)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/01/domowe-kartacze.html

smak i uczucie

Beata