Proste Warzywa z Patelni z Dodatkiem Fioletowego Kalafiora

Joanna
Fit
24.08.2017 6:19
Proste Warzywa z Patelni z Dodatkiem Fioletowego Kalafiora

Te związki organiczne mają właściwości biologiczne, które mogą wspierać funkcje naszego organizmu; między innymi , jak ukazuje część badań epidemiologicznych, zwiększona ilość antocyjanów w diecie może zmniejszać ryzyko zachorowalności na choroby serca. Warto jest go wprowadzić do diety ze względu na wartości odżywcze , jak również i te estetyczne –gdyż danie z jego użyciem wygląda ładnie i ciekawie. Kalafior który był użyty to odmiana o pięknie fioletowy kolorze; on znakomicie podkreślił kolor dania, jak również wzbogacił je w dodatkowe fitoskładniki. W porównaniu do białego kalafiora – zawiera większą ilość prowitaminy A. Fioletowa odmiana posiada tyle samo fitosteroli co jego biały brat bliźniak . Ja użyłam te warzywa które miałam pod ręką czyli – cukinie, paprykę czerwoną i zieloną, brokuł, szparagi, cebulę i kalafior. Smakowo – kalafior fioletowy ma lekko orzechowy i delikatny smak, dlatego doskonale sprawdza się w wielu potrawach. Tak jak czerwona kapusta – fioletowy kalafior zawdzięcza swą barwę antocyjanom. Warzywa z patelni to tak jak sałatki czy zupy, idealny pomysł do inkorporacji większej ilości warzyw do codziennej diety .