Pikantną- Słodka Zupa z Kukurydzą i Curry

Joanna
Zupy
21.11.2017 6:10
Pikantną- Słodka Zupa z Kukurydzą i Curry

Pikantno- Słodka Zupa z Kukurydzą i Curry 1 filiżanka ( miarki cup) mleka kokosowego 2 filiżanki wody, wywaru warzywnego lub z kurczaka 1 filiżanka (miarki cup)pokrojonej papryki 1 filiżanka (miarki cup)kukurydzy 1 średnia cebula 2-3cm imbiru 1 łyżka curry ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki sosu rybnego Sok z ½ limonki Chili ( w proszku lub świeże) Zupa jest bardzo pożywna; miseczka takiego wywaru do doskonałe źródłu błonnika czy kwasu ferulowego ( KF – jest to antyoksydant który znajduje się w kukurydzy, neutralizuje wolne rodniki, chroni przed oksydacją kwasów tłuszczowych, działa przeciwzpalnie; jak pokazują niektóre badania obróbka termiczna może zwiększyć zawartość tego związku) - Możemy serwować z makaronem ryżowym lub z makaronem z fasoli. Oliwa z oliwek - Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę z imbirem i papryką. Ta zupa to orgia smaków – połączenie słodkiego, pikantnego, słonego i lekko kwaśnego;kukurydza i cukier dodają słodkości, chili przyprawia o pikantność ,a o kwaśność zadbała limonka która jednocześnie nadała fajnego orzeźwiającego i cytrusowego posmaku. - Lekko podsmażone warzywa dodajemy do garnka z mlekiem kokosowym, wodą lub wywarem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/11/21/pikantna-slodka-zupa-z-kukurydza-i-curry/