Sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików

Julianna
Przetwory
18.08.2017 13:34
Sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików

Składniki (na 6-7 słoików 400ml): 2 kg cukinii (najlepiej młodej, cienkiej) 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cebuli 1 łyżka soli zalewa: 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki cukru 1/3 szklanki wody sos pomidorowy: 3 ząbki czosnku 200ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (może być ostra, jeśli lubicie pikantne smaki) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku garść liści bazylii Cukinie umyć, pokroić w ćwiartki, a następnie w 1cm kawałki. Na półce obok krążków cukinii oraz różnego rodzaju ogórków właśnie ustawiłam kilka słoików słodko-kwaśnego sosu z cukinii. Pomidorowy sos dodać do warzyw, wymieszać i gotować jeszcze 5-7 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Domowa spiżarka może jeszcze nie pęka w szwach, ale powiększa się z każdym dniem. Warzywa wyłożyć do miski, wymieszać z solą, odstawić na 5-7 godzin. Sos przechowywać w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/08/sos-sodko-kwasny-z-cukinia-do-soikow.html