Czekoladowe babeczki „Czarny ląd” (z dodatkiem czekolady lub nutelli)

Magdalena
Ciasta
04.07.2017 17:38
Czekoladowe babeczki „Czarny ląd” (z dodatkiem czekolady lub nutelli)

Składniki: (na 4 duże babeczki) 2 szklanki mąki 2 jajka klasa M 2/3 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka (czubata) nutelli lub 4 kostki czekolady* 2 łyżki dobrego kakao (nie słodkiego!) 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 mandarynka cukier puder do posypania babeczek * orzechowej lub mlecznej Przygotowanie: Zapraszam Was na czekoladowe babeczki “Czarny ląd (z dodatkiem czekolady lub nutelli). Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: [email protected] lub za pośrednictwem Facebook. Ciasto przelewamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek na babeczki (do 2/3 wysokości – ciasto mocno rośnie). Do jednej wsypujemy mąkę, cukier, łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu Czytelnicy pieką/gotują (z podpisem). Gdy babeczki przestygną wyciągamy je z foremek i posypujemy cukrem pudrem. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, oraz czubatą łyżkę nutelli lub rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. A potem ta radość, gdy wyciągam gotowe słodkości z piekarnika… Nie ma nic piękniejszego niż wypieki dla i z najmłodszymi domownikami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/czekoladowe-babeczki-czarny-lad-z-dodatkiem-czekolady-lub-nutelli/