Zapiekanka mięsno - warzywna

Patrycja
Zapiekanki
11.04.2017 9:34
Zapiekanka mięsno - warzywna

😊 Składniki (forma o średnicy 26 cm): ziemniaki duże 6 szt, brokuł 200 g, kalafior 200 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe 400g, pieczarki 350g, ser żółty 15 dag, śmietana 18% 200 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie, papryka słodka, majeranek pół łyżeczki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, gałka muszkatołowa, sol, pieprz, olej do smażenia + do wysmarowania naczynia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na palnik. Jeśli jesteście fanami zapiekanek to zapraszam dzisiaj na mój przepis 😊 W dzisiejszej odsłonie zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulką, ziemniakami, brokułem i kalafiorem.... a to wszystko oblane sosem śmietanowym i posypane grubą warstwą pysznego, ciągnącego się serka żółtego. Ziemniaki posypujemy ziołami prowansalskimi, 1 łyżeczką papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 min, aż wierzch zapiekanki zacznie się rumienić. Bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki, a najbardziej to ich przypieczony wierzch 😊 Zapraszam na przepis Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry. Na dnie układamy polowe pokrojonych w plastry ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/01/zapiekanka-miesno-warzywna.html