Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

Patrycja
Makarony
21.06.2017 12:15
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki: farsz: szpinak 250 g, cebula pół szt, czosnek 2-3 ząbki, pieczarki 300 g, zioła prowansalskie pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, sos beszamelowy: mleko 2 szklanki, masło 40 g, mąka pszenna 2 łyżki, gałka muszkatołowa do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: sos pomidorowy 1 duży słoik, ser mozzarella 200 g, parmezan starty do posypania, makaron Lasagne 21 płatów, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż lekko się zrumieni. Na makaron nakładamy szpinak, następnie płaty makaronu, sos beszamelowy i pieczarki. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę pszenną i podsmażamy do zrumienienia, przez cały czas mieszając. Blaszkę smarujemy olejem, następnie rozsmarowujemy sos beszamelowy i kładziemy płaty makaronu. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Następnie makaron należy również posmarować z drugiej strony, ale tym razem sosem pomidorowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/06/lasagne-ze-szpinakiem-i-pieczarkami.html