Napoleonka

Julianna
Ciasta
26.02.2017 10:32
Napoleonka

1 op. ciasta francuskiego (270g)4 jajka800ml mlekaziarenka z laski wanilii2/3 szklanki cukru4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej50g masłaCiasto francuskie przekroić na pół, ułożyć na blasze, każdy blat ponakłuwać gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 190stC, aż ciasto będzie złote. Ugotować budyń: jajka utrzeć z cukrem, wsypać obie mąki, wlać szklankę mleka i wymieszać, żeby nie było grudek. Przed podaniem ciasto pokroić nożem z ząbkami w dość dużą kostkę, oprószyć cukrem pudrem. Gdy masa zgęstnieje, jeszcze chwilę gotować energicznie mieszając, żeby się nie przypaliła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/02/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html
Obiad gotowy!

Obiad gotowy!

Julianna

facebook