Sałatka walentynkowa z burakiem i komosą ryżową

Agata
Fit
06.02.2016 8:04
Sałatka walentynkowa z burakiem i komosą ryżową

Polecam SKŁADNIKI (2-4 porcje): SAŁATKA: - 2 bardzo duże lub 4 średnie upieczone buraki - 1 pomarańcza lub 2 mandarynki - 1 paczka mieszanych sałat (150 g) - 1/2 szklanki niegotowanej, białej komosy ryżowej (ok. 100 g) - 2 garście kiełków słonecznika - 2 łyżki pestek słonecznika - 1 pałka selera naciowego - 1 ogórek szklarniowy - 3 gałązki świeżej bazylii (same listki) - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie) DRESSING: - 1 łyżka melasy z karobu Bakra - 2 łyżki octu balsamicznego - 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka pieprzu ziołowego - 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub 1/2 łyżki sosu sojowego - 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - szczypta cayenne PRZYGOTOWANIE: Buraki szorujemy i zawijamy w folię, pieczemy w 200°C przez 1 godzinę, najlepiej jest wybrać jak największe buraki, jakie uda nam się znaleźć, bo ułatwi to i przyspieszy wycinanie serc. 100 g) - 2 handfuls of sunflower sprouts - 2 tbsp sunflower seeds - 1 celery stick - 1 cucumber - 3 sprigs of fresh basil (leaves only) - 1 C cooked chickpeas (optional) DRESSING: - 1 tbsp carob molasses - 2 tbsp balsamic vinegar - 2 tbsp extra virgin olive oil - 2 tbsp lemon juice - 1/2 tsp pink himalayan salt or 1/2 tbsp soy sauce (Tamari for g-f) - 1/2 tsp ground black pepper - a pinch of cayenne PREPARATION: Wash and scrub the beets and wrap them in foil, bake at 200 ° C for 1 hour, its best to pick the biggest beets, we can find, because this will make the cutting out the hearts faster. Then just cut the beets into small cubes. INGREDIENTS (2-4 servings): SALAD: - 2 very large or 4 medium beets, baked - 1 orange or 2 satsumas - 1 bag of mixed salad leaves (150 g) - 1/2 C uncooked, white quinoa (approx. Myjemy świeże warzywa, pałkę selera kroimy w cienkie plasterki, ogórka w małą kostkę, filetujemy pomarańczę lub kroimy mandarynkę w plastry, które następnie rozdzielamy na cząstki. Myjemy świeże warzywa, pałkę selera kroimy w cienkie plasterki, ogórka w małą kostkę, filetujemy pomarańczę lub kroimy mandarynkę w plastry, które następnie rozdzielamy na cząstki. Razem tworzą pełnowartościowy posiłek, który nie tylko wspaniale nadaje się na lekką kolację, ale i na co dzień, bo to świetna opcja do lunchboxa, wtedy najlepiej jest upieczone buraki pokroić w małą kostkę. To lekkie, ale i sycące danie, które możemy podać zarówno na przystawkę, w mniejszej porcji, ale też jako danie główne, gdy podamy je w większej misce czy na talerzu. p.s. jeśli sałatkę przygotowujemy z dużym wyprzedzeniem, najlepiej jest wyciąć pestki z ogórka, zanim dodamy go do sałatki, gdyż inaczej puszczą one za dużo wody i sałatka zrobi się zbyt mokra. p.s. jeśli sałatkę przygotowujemy z dużym wyprzedzeniem, najlepiej jest wyciąć pestki z ogórka, zanim dodamy go do sałatki, gdyż inaczej puszczą one za dużo wody i sałatka zrobi się zbyt mokra. Buraki w połączeniu z octem balsamicznym i melasą z karobu zyskują bardzo na wyrazistości, melasa podkreśla ich słodycz, a ocet ją przełamuje i nadaje im charakteru. Żeby skrócić sobie czas przygotowania sałatki, najlepiej upiec buraki dzień wcześniej i od razu więcej, takie buraki można potem przechowywać do tygodnia w lodówce i dodawać do hummusu, sałatek, ciast, czy też ugotować z nich zupę. Następnie obieramy i kroimy na 5 mm plastry, z których wycinamy małe serca (najlepiej 2-4 cm). Następnie obieramy i kroimy na 5 mm plastry, z których wycinamy małe serca (najlepiej 2-4 cm). Carob molasses, not only gives an interesting aroma to cakes and desserts, but it also fits well in savory dishes, and in this salads it fits particularly well. Baked beets combined with balsamic vinegar and carob molasses taste so good, molasses highlights their sweetness and vinegar gives a bold contrast to it. Besides that, I added nutritious quinoa and few fresh ingredients, which together created a complete nourishing meal that is not only a wonderful option for a light dinner, but for an every day lunch, that you can take to work. Kluczowym i specjalnym walentynkowym akcentem są serca wycięte z pieczonych buraków a innym ciekawym składnikiem jest melasa z karobu, która znajduje się w dressingu. Gotujemy w zakrytym garnku na małym ogniu ok. 15 minut, następnie zakryty garnek odstawiamy na 15 minut, aby komosa wchłonęła resztki wody i napęczniała. Jeden będzie na słodki prezent dla kogoś wyjątkowego ;) i ukaże się w poniedziałek, a drugi, to ten dzisiejszy, na pyszną kolację, którą takiej osobie chcielibyśmy zaserwować. Gdy wszystkie składniki są już przygotowane, mieszamy wszystko dokładnie w misce, zostawiając kilka serc buraków do dekoracji na górze. Gdy wszystkie składniki są już przygotowane, mieszamy wszystko dokładnie w misce, zostawiając kilka serc buraków do dekoracji na górze. VEGAN VALENTINES DAY SALAD WITH ROASTED BEETROOT HEARTS, QUINOA AND CAROB-BALSAMIC DRESSING Zbliżają się Walentynki, dlatego szykuję aż dwa specjalne przepisy, które świetnie się na tę okazję nadadzą. Możliwe, że po 60 minutach pieczenia, nadal będą lekko twarde, ale dla mnie takie al dente, w tej sałatce bardziej pasują, jeśli chcecie, żeby były bardziej miękkie, wydłużcie czas pieczenia do 90 minut. Ta melasa, nie tylko nadaje ciekawego aromatu ciastom i deserom, ale doskonale sprawdza się także w daniach wytrawnych, a do tej sałatki pasuje szczególnie dobrze. Then peel and slice into 5 mm slices, then from each one of them cut out small hearts, as many as possible (preferably use a small cutter: 2-4 cm).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/02/weganska-saatka-walentynkowa-z-sercami.html