Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami

Ewelina
Obiad
09.11.2015 10:27
Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami

Składniki

1 duży kurczak

3/4 szklanki kaszy pęczak

10 dkg wątróbki

6-7 śliwek suszonych

1 marchew, pokrojona w kostkę

kawałek selera, drobno pokrojony

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 litr bulionu

4 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku

tymianek

masło do wysmarowania naczynia

KAPUSTA :

1/2 główki czerwonej kapusty

liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach

4-5 łyżek oleju

2 cebule

2 śląskie kiełbasy, pokrojone w kostkę

sól, pieprz do smaku

1 łyżka cukru

sok z 1 cytryny

Przepis

Kaszę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni

podpiekamy na oleju, pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy marchew, seler, śliwki, kaszę, wlewamy bulionu i całość dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy wątróbkę, chwilkę dusimy aż płyny odparują i doprawiamy do smaku. Farsz studzimy.

Kurczaka nacieramy przyprawami, przecinamy grzbiet i wyciągamy kości z brzucha (grzbiet zostawiamy ).

Nakładamy do środka farsz, spinamy kurczaka wykałaczkami i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Kurczaka pieczemy 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170-180 *C.

W czasie kiedy kurczak się piecze, kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości. Kapustę dobrze odcedzamy.

Na patelni, na oleju podpiekamy pokrojona cebulę z kiełbasą aż się zrumienią, dodajemy do kapusty oraz przyprawy, cukier i sok z cytryny. Kapustę mieszamy, zagotowujemy i gotowe.

Na dużym półmisku układamy porcję kapusty, na to kładziemy kurczaka, ozdabiamy pomarańczą i czerwoną żurawiną. Kurczaka kroimy na porcje i podajemy. Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną