Domowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Ewelina
Śniadania
09.11.2015 10:26
Domowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Składniki

SKŁADNIKI : na dwie foremki keksowe

1 szklanka siemienia lnianego

1 szklanka soczewicy czerwonej

1 szklanka pestek słonecznika

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka otrębów pszennych

1 szklanka mąki żytniej typ 2000 drobna

1 szklanka zakwasu na chleb

1 szklanka kaszy pęczak, zmierzonej po ugotowaniu

1 łyżeczka cukru

2 łyżki płynnego miodu rozpuszczonego w 1 szklance wody

1 łyżka soli

5 szklanek wody

1 kg i 1 szklanka mąki pszennej typ 650

1 jajko do posmarowania ciasta

Przepis

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, muszą się one zmieścić i musi być jeszcze miejsce aby ciasto wyrosło. Wlewamy zakwas, wodę i rozmieszany miód. Składniki mieszamy aż dobrze się połączą. Ciasto jest bardzo luźnej konsystencji ale takie ma być. Nakrywamy miskę ręcznikiem i pozostawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia.

Foremki keksowe o wymiarach 40/ 15 i 26/12 jedna większa i jedna mniejsza, wysypujemy obficie mąką. Wyrośnięte i sfermętowane ciasto wyrabiamy w misce jeszcze raz,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Nakładamy ciasto ręką do foremek, bardzo się klei i jest luźnej konsystencji ale tak ma być. Ładnie wyrównujemy wierzch oraz smarujemy go rozmąconym jajkiem. Pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 *C, po całkowitym nagrzaniu się wkładamy foremki z chlebem, pieczemy około 45 minut ale po 20 minutach, jak chlebki pięknie wyrosną zmniejszamy temperaturę do 180 *C i pieczemy dalej, musimy uważać aby nam się zbytnio nie spiekły.

Po upieczeniu chlebki wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremek i studzimy na metalowej kratce.

Chleb jest pyszny około 3-5 dni jednak ja nadmiar zamrażam, o ile mi zostanie.

Smacznego !

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną