polędwiczka wieprzowa w morelowym sosie z mango

Jacek
Obiad
20.09.2015 10:23
polędwiczka wieprzowa w morelowym sosie z mango

Składniki

- 1 polędwiczka wieprzowa

- 200g ryżu

- 1 mango

- świeża kolendra

- 1 limonka

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka startego imbiru

- 1 szklanka soku pomarańczowego

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1/4 szklanki białego wina

- 2 łyżki dżemu morelowego

- 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku

- 1 łyżka miodu

- 4 suszone morele i 4 suszone daktyle

Przepis

- dzień wcześniej polędwiczkę doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na noc w lodówce w ostudzonej marynacie

- marynatę przygotowujemy z obranego i startego imbiru, soku pomarańczowego, soku z cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy

- mięso wyciągamy z marynaty, a marynatę zachowujemy

- na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę na złoty kolor, a następnie dajemy ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut

- po upieczeniu wyciągamy na talerz i po 5 minutach kroimy na plastry 1,5-2 cm

- marynatę wlewamy na patelnię po smażonej polędwiczce i gotujemy przez około 10 minut, a w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną

- polędwiczkę układamy na ugotowanym ryżu, układamy na niej pokrojone mango i skrapiamy sokiem z połowy limonki, polewamy sosem i posypujemy listkami kolendry

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną