Cukinia nadziewana mięsem

Ewelina
Obiad
29.08.2015 11:22
Cukinia nadziewana mięsem

Składniki

SKŁADNIKI :

500 g mięsa mielonego

2 jaka

1 duża cebula

4 łyżki kaszy kuskus

sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku

1/2 łyżeczki majeranku

2 ząbki czosnku

1 marchwka, starta na tarce jarzynowej

2-3 młode cukinie

20 dkg żółtego, tartego sera

SOS :

1 puszka pomidorów

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz i cukier do smaku

2 łyżki oleju

Cebulę drobno kroimy, podpiekamy z czosnkiem na oleju, wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i prużymy kilka minut aż płyny odparują. Gęstniejący sos przelewamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy zapiekać.

Przepis

Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy przyprawy, marchew, pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypujemy kaszę, wbijamy jaka i wyrabiamy masę.

Cukinię kroimy na 5 centymetrowe kawałki, wydrążamy środek łyżką do lodów, tak aby było miejsce na farsz. Kawałki cukinii solimy i odkładamy na kilka minut.

Z cukinii wylewamy powstałe, ewentualnie soki, nadziewamy mięsem mielonym, po sam brzeg i układamy w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 30 minut, po tym czasie posypujemy danie obficie serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Cukinie wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę ostygną. Podajemy ciepłe z pieczywem lub ulubionymi dodatkami.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną